Pavereisen i diktaturofrenes tegn

Vatikanet (KI/KAP) - Vatikanet har offentliggjort programmet for pavens planlagte reise til Polen i juni. Pastoralbesøket fra 5. til 17. juni er det lengste i pave Johannes Paul IIs embetstid. Blant høydepunktene er en friluftsmesse i Gdansk som opptakt, pavens tale til parlamentet i Warszawa og minneseremonier for de jødiske ofrene for Ghettoopprøret i Warszawa, men også for de polske martyrene under nazismen og stalinismen. Ved slutten av reisen vil paven besøke sine sørpolske hjemsteder, hvor han blant annet skal besøke sin fødeby Wadowice og på reisens siste dag sine foreldres grav i Kraków.

Til sammen vil paven besøke 19 polske byer i løpet av 12 dager. Han vil på det tidspunktet ha fylt 79 år, og av hensyn til hans helse er det lagt inn en hviledag i klosteret Wigry den 9. juni. Paven gjør unna de fleste forpliktelsene i Warszawa den 11. juni med 8 offentlige opptredener og fire taler. I likhet med denne dagen er mange punkter på reisens program viet minnet om begivenheter og epoker i nyere polsk historie. Således vil paven i Warszawa den 13. juni saligkåre en gruppe av 108 martyrer for nazismen og i Warszawa-Praga holde en minnegudstjeneste for ofrene i den polsk-sovjetiske krigen i 1920. Den 15. juni vil han i Kraków feire 1000-årsjubileet for erkebispedømmet, som han selv ledet til 1978.

Kathpress 16. april 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 20.04.1999, sist endret 20.04.1999 - 10:34