Fadervår i økumenisk versjon

Roma (KI/KAP) - De kristne kirkene i Italia har blitt enige om en økumenisk versjon av Fadervår. Katolikker, ortodokse og protestanter ble på en økumenisk kongress i Perugia enige om en tekst som i fremtiden ved økumeniske anledninger skal bes sammen av alle kristne.

Enigheten betegnes som "et lite mirakel" i landets økumeniske historie av den ortodokse metropolitten av Venezia, Gennadios Zervos. Den katolske erkebiskopen av Perugia, Giuseppe Chiaretti, betegnet etter kongressen det felles Fadervår som et tegn på at veien til kristen enhet er "lang, men ikke endeløst lang". Den valdensiske pastor Paolo Ricca viste til at det sammen med det økumeniske Fadervår også for første gang ble utgitt en felles økumenisk kommentar til den viktigste bønnen i kristenheten.

Den nye økumeniske varianten av Fadervår inneholder også den avsluttende lovprisningen av Gud, som stammer fra Det nye Testamentet ("For riket er ditt?"). Den katolske siden aksepterer endringen av skrivemåten for "det onde" (il Male) i den siste bønnen i Fadervår. Det blir i den italienske økumeniske versjonen i fremtiden skrevet med liten bokstav.

Den nye teksten betyr likevel ikke en liturgisk revolusjon for det overveiende katolske Italia. Da de store avisene på fredag skrev om en vidtrekkende endring i bønnepraksisen, henviste liturgikommisjonen i den italienske bispekonferansen i en uttalelse til at i de vanlige katolske messene skal den vanlige, korte versjonen av Fadervår fortsatt brukes.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 21.04.1999, sist endret 21.04.1999 - 15:21