Pavekorset i Auschwitz blir stående

Warszawa (KI/KAP) - Etter en beslutning i Senatet, annenkammeret i det polske parlamentet, skal pavekorset i utkanten av den tidligere tilintetgjørelsesleiren Auschwitz bli stående, mens alle de andre korsene som er satt opp der, må fjernes. Senatet vedtok med stort flertall et tillegg til loven for "beskyttelse av minnesmerker og steder for martyrium". Loven var to uker tidligere blitt vedtatt i parlamentets førstekammer, Sejmaen. I følge loven kan det ikke bygges noe i en sone på 100 meter rundt tidligere konsentrasjonsleire, og i denne sonen er det heller ikke tillatt med forsamlinger eller økonomisk virksomhet.

Pavekorset er 8 meter høyt og ble reist i 1988 i en kisgruve ved siden av leiren til minne om pave Johannes Paul IIs besøk i Auschwitz i 1979. Nasjonalistiske og konservative katolikker har i de siste månedene reist ca 250 andre kors i kisgruven til minne om polske ofre for nazismen.

Jødiske organisasjoner og staten Israel har flere ganger protestert mot oppsettingen av korsene. Regjeringen og biskopene har gått inn for å fjerne korsene, med unntak av pavekorset.

Tillegget som senatet vedtok til loven, må nå forelegges Sejmaen for avstemming.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 28.04.1999, sist endret 28.04.1999 - 11:55