Belo: Befolkningen har ikke noe valg

Lisboa (KI/KAP/CWN) - Biskopen av Dili på Øst-Timor, Nobelprisvinneren Carlos Felipe Ximenes Belo, bestrider at Øst-Timor har en valgmulighet mellom autonomi og uavhengighet. Hvis de vil overleve, må timoreserne bøye seg for indonesisk terror og akseptere tilbudet om autonomi under indonesiske betingelser. Dette står i et brev fra Belo som ble offentliggjort i Lisboa onsdag. "Det finnes ingen frihet", sier nobelprisvinneren rett ut.

Siden tilbudet fra den indonesiske regjeringen om å velge mellom utvidet autonomi og uavhengighet følger de som er interessert i status quo, en "djevelsk strategi". De deler ut penger og våpen til maktsyke og pengegriske timoresere, beklager biskopen. Disse paramilitære enhetene blir åpenlyst støttet av den indonesiske sikkerhetstjenesten og deler av hæren. Massakrene som disse pro-indonesiske militsgruppene står bak, har allerede krevd hundrevis av dødsofre. Motstandsbevegelsen er etter biskopens vurdering sterkt svekket. Noen har forlatt øya, mens andre lever i fjellene og jungelen, eller de sitter fengslet eller er drept.

En australsk senator hevdet sist torsdag at pro-indonesisk milits i Øst-Timor planlegger å drepe katolske biskoper, prester og ordensfolk som en del av sin kampanje for å stanse uavhengighetsbevegelsen. Indonesia, som er den staten i verden som har flest muslimske innbyggere, invaderte det hovedsakelig katolske Øst-Timor i 1975 og annekterte provinsen året etter. Denne handlingen er aldri anerkjent av FN. Australia er et av de få landene i verden som støtter Indonesias krav på den tidligere portugisiske kolonien.

Kathpress og Catholic World News 29. april 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 04.05.1999, sist endret 04.05.1999 - 13:08