Ikke noe pavebesøk i Beograd

Roma (KI/KAP/CWN) - I følge den katolske erkebiskopen av Beograd, Franc Perko, vil paven ikke besøke Beograd i den nærmeste tiden. I et intervju med det italienske katolske tidsskriftet "Famiglia Cristiana" erklærte Perko at det er "fullstendig utelukket" at paven i forbindelse med sitt besøk i Romania kommende helg vil foreta en avstikker til Beograd. Under de rådende omstendighetene vil dette gi inntrykk av støtte til den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic, og dette ønsker Vatikanet ikke. Vatikanet dementerte allerede i begynnelsen av april lignende rykter.

Et slikt besøk ville ifølge Perko heller ikke bidra til å komme nærmere en fredelig løsning. Paven har hele tiden uttalt seg klart mot Natos bombing. Et besøk i Beograd ville imidlertid bare bidra til å styrke Milosevic-regimet.

Erkebiskopen beklager at både Nato og Beograd ser ut til å ha bestemt seg for "seier eller nederlag". Han ser derfor svært pessimistisk på situasjonen. Lederne for religionene går imidlertid med alle midler inn for en fredelig løsning. Men erkebiskopen sier: "Skal vi være ærlige, ville det være et mirakel".

Med Natos bombing har en tilnærming mellom serbere og albanere blitt umulig, kritiserer Perko. "Det er en ond sirkel. Det finnes ingen løsning; man kan ikke samtidig tilfredsstille forhåpningene til serberne og albanerne".

Mange serbere samler seg under nettenes bombing seg på offentlige plasser til sang og konserter, men "i dypet av sine hjerter er de redde", fastslår Perko. "Den humanitære tragedien vil også treffe Serbia. Bombene har ødelagt økonomien. Vi har 40% arbeidsløse. Krigen vil kaste folket ut i nød og elendighet. I dag kosovarene. Snart serberne," advarer Perko.

De katolske biskopene i Europa har samtidig oppfordret partene om å vende tilbake til forhandlingsbordet for å løse Kosovokrisen. Paven fornyet også søndag sin fredsappell og krevde stopp på både bombingen og fordrivelsen av albanere fra Kosovo.

Kathpress og Catholic World News 27. april - 3. mai 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 04.05.1999, sist endret 04.05.1999 - 13:08