Første russiske katolske prester siden revolusjonen

Roma (KI/Zenit) - 23. mai vil de første fem seminaristene som har tatt eksamen ved Aposteldronningens seminar i St. Petersburg, motta prestevielsen. De vil bli de første russiske katolske prestene siden oktoberrevolusjonen i 1917, for 82 år siden. Seminaret åpnet i Moskva i 1994 med 27 studenter. På grunn av vanskeligheter med russiske myndigheter flyttet det til St. Petersburg i 1995. Det ledes av den italienske pateren Bernardo Antonini.

Åpningen av seminaret ble annonsert i 1993 av erkebiskop Tadeusz Kondrusiewicz av Moskva, som også er apostolisk administrator for det europeiske Russland. Pater Antonini sørget for provisoriske lokaler for de unge prestestudentene mens man ventet på å få tilbake Kirkens eiendommer i Moskva som kunne ha gitt plass for klasserom, bibliotek og steder for refleksjon og bønn.

Selv om pater Antonini hadde alle forlangte tillatelser fra regjeringen og de kommunale myndigheter, lyktes det ham ikke å få tak i bygningene. Kirken Den uplettede Unnfangelse ble for eksempel gjort om til et kommersielt kooperativ. Siden de som drev det nektet å forlate bygningen, ble det bestemt å flytte seminaret til St. Petersburg.

Erkebiskop Kondrusiewicz ga da uttrykk for sin entusiasme for seminarets gjenfødelse: "Vi er svært takknemlige for prester fra mange land, både nært og fjernt, som for eksempel Argentina, som kommer for å hjelpe oss og de troende. Men før eller siden må Kirken stå på egne ben. For å klare det, trenger den russiske Kirken russiske prester". Endelig har det lenge etterlengtede øyeblikket kommet for Kirken i Russland.

Zenit 27. april 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 06.05.1999, sist endret 06.05.1999 - 11:21