Rugova i audiens hos paven

Vatikanet (KI/KAP/VIS/CWN) - Pave Johannes Paul II mottok mandag den moderate kosovo-albanske lederen Ibrahim Rugova i privataudiens sammen med hans kone og tre døtre. Paven velsignet hver enkelt før han trakk seg tilbake sammen med Rugova for en privat samtale. Fra Vatikanets side er det, som vanlig i slike tilfeller, ikke bekjentgjort noe om innholdet av samtalene. Paven ga alle i familien hver sin rosenkrans, mens han til gjengjeld fikk en stein fra Kosovo. Rugova ble fulgt av Msgr. Vincenzo Paglia, den åndelige rådgiveren for den romerske basismenigheten Sant'Egidio.

Rugova kom onsdag overraskende til Italia sammen med sin familie. Allerede fredag hadde han et møte med Vatikanets "utenriksminister", erkebiskop Jean-Louis Tauran. Møtet skal ha vart knapt en time. Tauran reiste i begynnelsen av april til Beograd og overbrakte president Slobodan Milosevic et personlig budskap fra pave Johannes Paul II.

Rugova er valgt til kosovo-albanernes president og har vært en forkjemper for ikke-voldskamp mot serberne. Han har sittet i husarrest i Beograd under hele krigen, og han har mistet mer og mer støtte til fordel for geriljaorganisasjonen UCK. Hans utreise til Roma ble mulig etter samarbeid mellom italiensk diplomati og Sant'Egidio. Serbias president Slobodan Milosevic ringte den italienske utenriksministeren Lamberto Dini for å fortelle at Rugova ønsket å reise til Roma med familien, og at han var fri til å gjøre det.

I en pressekonferanse etter audiensen uttrykte Rugova takknemlighet for at paven mottok ham bare noen timer etter at han kom tilbake fra Bucuresti, selv om audiensen egentlig var berammet til tirsdag. Han takket også paven for hans innsats for å få i stand fred på Balkan, og spesielt for fellesuttalelsen fra ham og patriark Teoctist i Bucuresti.

Rugova bekreftet at "Beograd må akseptere nærværet av en internasjonal styrke i Kosovo", og la vekt på at "selv om Rambouillet-avtalen var et fint dokument, vil uansett uavhengighet for Kosovo være å foretrekke". I øyeblikket er det viktigste å skape forutsetninger for at befolkningen i Kosovo kan vende tilbake.

Vatican Information Service og Catholic World News 10. mai / Kathpress 8. og 10. mai 1999; o: pe

av Webmaster publisert 11.05.1999, sist endret 11.05.1999 - 18:55