Skarp kritikk mot Beograd fra biskopen av Kosovo

Beograd (KI/KAP) - Den ortodokse biskopen av Raska-Prizren i Kosovo, Artemije Radosavljevic, har rettet skarp kritikk mot den jugoslaviske regjeringen. Landets ledelse har i ti år ført en gal politikk og dermed ført befolkningen inn i dagens vanskelige situasjon, skriver han i et hyrdebrev til sine troende. Artemije skrev hyrdebrevet allerede i begynnelsen av april, men kunne offentliggjøres først nå i Beograd-patriarkatets avis Pravoslavlje ("Ortodoksi"). Avisen kommer nå ut under store vanskeligheter.

Biskopen anklager videre regjeringen for å utbre halvsannheter og usannheter i medier som den kontrollerer. Han appellerer inntrengende til serberne i Kosovo om å ta avstand fra all vold og ulovlige handlinger. Det finnes skandaløse opplysninger om at enkeltpersoner eller grupper benytter situasjonen i Kosovo til urettmessig å tilegne seg andres eiendom, rane sine naboer samt å bortføre, fordrive eller sågar drepe mennesker.

Samtidig fordømmer biskopen Natos bombeangrep på Jugoslavia som "ufornuftig og forbrytersk", og sier at det ikke finnes noe som kan rettferdiggjøre dem. "Det onde kan man ikke fordrive med det onde", og med vold kan de uskyldiges lidelser i Kosovo, uansett nasjonalitet eller religion, aldri lindres. Kosovo-konflikten blir "en svart flekk på menneskehetens samvittighet mot slutten av århundret", skriver Artemije.

Til sine troende appellerer biskopen: "Det er avhengig av oss selv om vi er mennesker eller umennesker, om vi er brødre eller gode naboer med andre folk og religioner, om vi i den kaotiske situasjonen gjør godt eller ondt mot vår neste. Hvis vi er kristne, hvis vi er mennesker, vil vi holde oss til evangeliets ord: Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal dere gjøre mot dem. Ingen ønsker selv å bli nedverdiget, pint, ranet eller drept".

Biskopen advarer om at "det onde til slutt vil komme tilbake som en bumerang". Han gjør i den sammenheng den politiske ledelsen i Beograd medansvarlig for at det nå faller bomber over helligdommer, hus, landsbyer og byer. "Jeg appellerer til dere, mine troende, om fredelig og med verdighet å løse alle misforståelser dere imellom og med mennesker av andre religioner og folketilhørighet", skriver biskopen. Nå kan man bare håpe på at det blir en slutt på alt som i dag blir gjort mot serberne, og at det kommer bedre dager.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 11.05.1999, sist endret 11.05.1999 - 18:55