Saligkåringsprosess for erkebiskop Vovk åpnet

Ljubljana (KI/KAP) - I den slovenske hovedstaden Ljubljana har det blitt åpnet en saligkåringsprosess for erkebiskop Anton Vovk (1900-63). Han ledet erkebispedømmet Ljubljana fra 1945, midt under de kraftigste titoistiske kirkeforfølgelsene. I 1952 ble det på jernbanestasjonen i Nove Mesto gjort et attentatforsøk mot ham, som han imidlertid overlevde. I 1959 ble han offisielt utnevnt til biskop av Ljubljana, og i 1961 opphøyde pave Johannes XXIII det til erkebispedømme og Vovk ble den første erkebiskopen. Som sin hovedoppgave så han den indre trosfornyelse og de geistlige kall.

Anton Vovks presteliv var dypt preget av de dramatiske begivenhetene i slovensk historie på 40-tallet. Etter aksemaktenes invasjon i Jugoslavia i 1941 ble den sørlige delen av Slovenia med hovedstaden annektert av Italia, mens den nordlige delen ble slått sammen med Nazi-Tyskland. Som kannik i Ljubljana sørget Vovk for prester som nazistene fordrev fra de tyskokkuperte delene av Slovenia.

Parallelt med motstanden mot okkupantene ble det ført en borgerkrig mellom kommunistiske Tito-partisaner og nasjonal-slovenske "Domobranzer", som også rammet Kirken hardt. Ved slutten av andre verdenskrig måtte Ljubljanas biskop Gregor Rozman flykte i eksil, fulgt av rundt 180 prester. Den 14. juni overtok Anton Vovk provisorisk ledelsen av bispedømmet. I 1946 ble han utnevnt til hjelpebiskop, til tross for motstand fra de titoistiske myndighetene, og i 1950 ble han utnevnt til apostolisk administrator.

Den Tito-kommunistiske regjeringen hadde allerede i 1945 beslaglagt den kirkelige formuen, og hundre prester, ordensfolk og legfunksjonærer ble arrestert. Vovk anstrengte seg til tross for myndighetenes fiendtlige holdning for en "modus vivendi" for å gi Kirken nødvendig armslag for sjelesorgen. Men fra kommunistisk side ble det startet en kampanje av mistanker og trusler som munnet ut i attentatet i Nove Mesto den 20. januar 1952, da attentatmennene helte bensin over Vovk og satte fyr på ham. Han ble hardt såret, men legene klarte å redde hans liv.

Etter at biskop Rozman døde i eksil i USA ble Vovk den 2. desember 1959 utnevnt til den 30. biskop av Ljubljana. Som første erkebiskop av den slovenske hovedstaden døde han den 7. juli 1963. Blant prester og legfolk i Kirken var han høyt elsket.

Kathpress 14. mai 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 20.05.1999, sist endret 20.05.1999 - 17:44