Jesuittene ikke offisielt anerkjent

Roma (KI/KAP) - Det romerske hovedkvarteret til jesuittene, det største mannlige ordensfellesskapet, bekreftet onsdag at ordenen blir nektet rettslig anerkjennelse i Russland. Ordenens generalsekretær, pater Hans Zwifelhofer, sier at en søknad om anerkjennelse er avslått av justisdepartementet i Moskva. Etter at jesuittene har fått nei, må også andre katolske ordener regne med at de må arbeide i Russland uten sikkert rettslig grunnlag.

I henhold til religionsloven av 1997 måtte ordenen kunne vise til minst tre grunnleggelser med ti innenlandske prester i hver. Faktisk har jesuittene nå foretatt to grunnleggelser, i Moskva og Novosibirsk, med til sammen 35 medlemmer. I 1992 ble Jesu Selskap rettslig registrert uten problemer etter Sovjetunionens fall som første katolske ordensfellesskap.

Tross den manglende anerkjennelsen venter ordenen ifølge generalsekretæren ingen viktige begrensninger i sitt arbeid. En juridisk sikring av ordenens institusjoner er mulig gjennom de apostoliske administraturene i Moskva og Novosibirsk, som er behørig anerkjent av myndighetene.

Kathpress 12. mai 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 20.05.1999, sist endret 20.05.1999 - 17:44