Vitenskapsmann oppdager Moses' rute

Kairo (KI/KAP) - Den egyptiske arkeologen Mahmoud Abdel Razik hevder å ha funnet den nøyaktige ruten Moses fulgte ved utmarsjen fra Egypt. Israelittenes utmarsj startet for mer enn 3.000 år siden ved Helouan, en nåværende forstad til Kairo, og de dro til et sted ved Ain al Sokhna på vestbredden av Suezkanalen, sier vitenskapsmannen. På den rundt 20 mil lange veien har han blant annet funnet brønner fra den tiden og hieroglyfer som forteller om "ekspedisjoner" med over 4.000 mennesker i retning Sinaihalvøya under det 18. dynasti.

Den tysk-israelske arkeologen Gunnar Lehmann ved det israelske Ben Gurion-universitetet i Beer Schewa stiller seg skeptisk. Han må først se teksten, sier han til det tyske katolske nyhetsbyrået KNA. Razik har hittil verken offentliggjort dokumentet eller det nøyaktige funnstedet, sier Lehmann. Han mener at "Exodus" tradisjonelt heller må dateres til det 19. dynasti.

Hittil har man ikke funnet noen samtidige kilder utenom de bibelske som nevner Moses og andre personligheter fra tiden da folket Israel oppsto. Ikke engang kong David eller kong Salomo nevnes i samtidige innskrifter. Ved Tel Dan finnes det bare en henvisning til "Davids hus", sier Lehmann. Men selv dette funnet stammer ikke fra epoken som David i følge Bibelen skal ha levd. Den tidligste bibelske kongen som arkeologene har funnet en henvisning til, er kong Ahab.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 27.05.1999, sist endret 27.05.1999 - 14:04