Bekrefter planer om pavereise til Irak

Vatikanet (KI/KAP/CWN) - Vatikanet har bekreftet at det planlegges et besøk av pave Johannes Paul II i Irak. Landet har et kristent mindretall på rundt 10%. En talsmann for den irakiske ambassadøren til Vatikanet understreker at paven er velkommen til landet.

Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls antydet for noen dager siden at det vil finne sted en pavereise til Irak uavhengig av den planlagte reisen til Asia i slutten av året. Men tidspunkt og tekniske detaljer må klargjøres. Observatører mener at forberedelsene til besøket blir svært vanskelige på grunn av de politiske forholdene i Bagdad og besøket i Iraks mulige påvirkning av nabolandenes forhold til Vatikanet.

Forrige uke mottok paven en fremstående delegasjon av muslimer og kristne fra Irak. Gruppen ble ledet av den kaldeisk-katolske patriarken av Bagdad, Rafael I Bidawid, og talte også den sjiittiske imamen Hussein Ismail Hayder Al-Sader, den sunnittiske styreformannen i den irakiske islamske bank, Abdul Latif Hemim Mohammed, og Samir Al-Najar fra religionsdepartementet i Bagdad. Patriark Rafael I Bidawid sier at besøket vil finne sted i år, til tross for politiske, transportmessige og militære hindre. Han håper at FN vil oppheve forbudet mot direkte flygninger til Irak, slik at paven kan gjennomføre besøket. I dag må besøkende reise til Amman i Jordan og foreta en strabasiøs 12-timers biltur til Bagdad.

Den kaldeisk-katolske kirke og Vatikanet har alltid uttalt seg bestemt mot den internasjonale blokaden av Irak. Isoleringen av landet går etter Kirkens syn ut over den fra før fattige befolkningen og fører ikke til noen politiske forandringer. Caritas Irak forsyner i dag mer enn 300.000 mennesker i hele landet med matvarer. Paven har også fordømt luftangrepene på Irak.

Johannes Paul II har ytret et spesiell t ønske om å besøke byen Ur, hvor Abraham dro ut fra til Det hellige Land. Ettersom Abraham æres høyt av jøder, kristne og muslimer, er det tenkelig at et interreligiøst bønnemøte i Ur blir en del av programmet under pavebesøket.

Kathpress 21. mai 1999 / Catholic World News 24. mai 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 28.05.1999, sist endret 28.05.1999 - 16:13