Moskvas borgermester inviterer paven

Vatikanet (KI/KAP) - Pave Johannes Paul II mottok sist tirsdag Moskvas borgermester Jurij Lusjkov i privataudiens. Fra russiske kretser i Roma heter det at Lusjkov ved denne anledning inviterte paven til Moskva, men Vatikanet har ikke bekreftet dette. Etter audiensen møtte Lusjkov også kardinalstatssekretær Angelo Sodano.

En reise til Moskva, som paven lenge har ønsket, er i første rekke avhengig av den russisk-ortodokse kirken. Etter at forbindelsene mellom Vatikanet og patriarkatet i Moskva har kjølnet siden 1989, virker en pavereise til Russland foreløpig usannsynlig. Men Vatikanets holdning til Kosovo-krigen og pavens besøk i Romania i begynnelsen av mai har imidlertid ført til bevegelse i forbindelsene mellom Vatikanet og de ortodokse. Med besøket til Romania kan døren til Moskva være åpen, sa Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls etter besøket i Romania.

Patriarkatet i Moskva benekter imidlertid en slik åpning. Særlig spørsmålet om den gresk-ortodokse kirken i Ukraina som er unert med Roma, belaster fortsatt forbindelsene. Russlands president Boris Jeltsin besøkte i februar paven i Vatikanet, men han kom da ikke med noen uttrykkelig invasjon. Fra Vatikanets side heter det at det foreligger en invitasjon fra 1989 og 1991, og den trenger derfor ikke å gjentas.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 03.06.1999, sist endret 03.06.1999 - 12:42