Serbisk-ortodoks erkeprest drept av Nato-bombe

Beograd/Paris (KI/KAP) - Bispedømmet Sumadija har bekjentgjort at den serbisk-ortodokse erkepresten Milivoje Ciric sist søndag ble drept av en Nato-bombe under et angrep på en bro i den sør-serbiske byen Varvarin. Ved angrepet ble minst 11 mennesker drept, derav flere barn, og flere dusin ble såret. Noen mennesker er fortsatt savnet, og det antas at de har blitt slynget ut i elven.

Da de ortodokse sist søndag feiret pinse, gikk to Nato-jagerfly til angrep på en bro over elven Morava i sentrum av Varvarin mens den høytidelige liturgien ble feiret i kirken bare 100 meter unna. Erkepresten forlot kirken etter angrepet for å hjelpe de sårede. Da slo ytterligere to raketter ned og drepte Ciric. En annen prest skal ha blitt såret. Kirken ble i følge bispedømmets opplysninger alvorlig skadet, det samme gjaldt den nærliggende kirkegården. Nato rettferdiggjør angrepet med at broen var en viktig veiforbindelse og dermed et "legitimt mål".

Etter jugoslaviske opplysninger er mange verdifulle kulturelle minnesmerker blitt ødelagt under Nato-angrepene. Beograds ambassadør ved verdens kulturorganisasjon Unesco i Paris, Nada Popovic, la tirsdag frem en liste på mer enn 80 steder som er truffet av bombene. Deriblant finnes mange kirker og klostre. Også museer, samlinger av gamle hus, utgravningssteder og moskeer er i fare.

Et kloster som er skadet, er Gracanica fra 1300-tallet i nærheten av Pristina, som står på Unescos liste over verdens kulturarv - steder som står under spesiell beskyttelse. Klosterkirken og klosterfasadene skal ha blitt skadet. I freskene har det oppstått sprekker, deler har løsnet fra veggene og truer med å falle ned. Den jugoslaviske listen nevner fem fullstendig ødelagte objekter og 49 skadete kulturminnesmerker. De øvrige byggene har muligens fått skadet sin stabilitet av trykkbølgene fra bombeeksplosjonene. Popovic ber Unesco gripe inn. Etter hennes opplysninger skal en delegasjon fra Unesco i løpet av de neste dagene danne seg et bilde på stedet av de påførte skadene.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 11.06.1999, sist endret 11.06.1999 - 15:22