Den serbisk-ortodokse kirke krever at Milosevic går av

Beograd (KI/KAP/CWN) - Den serbisk-ortodokse kirken krevde tirsdag at Jugoslavias president Slobodan Milosevic og regjeringen under statsminister Momir Bulatovic må gå av. Kirkeledelsen erklærte etter møtet i Den hellige Synode at presidenten og regjeringens avgang ville være i folkets interesse og deres redning. "Nye mennesker som kan godtas både innenlands og internasjonalt og en regjering for nasjonal redning må overta ansvaret for folket og dets fremtid."

Kirkeledelsen sier at det for ethvert fornuftig menneske må være fullstendig klart at både de tallrike indre problemene og motsetningene og den internasjonale isoleringen av staten ikke kan løses med et slikt regime og under de gitte betingelsene. Men synoden avviser krigsforbryterdomstolens siktelse av Milosevic. De sier at de er overbevist om at "den endelige dommen er opp til Vår Herre og ikke i hendene på en domstol i Haag".

Kirken er dypt bekymret over utviklingen i Kosovo, som nå har ført til at serberne flykter fra provinsen. Den hellige synode appellerer til de internasjonale troppene i Kosovo om å bry seg om sikkerheten til serberne og alle folkegrupper i samme utstrekning som beskyttelsen av albanerne. Spesiell beskyttelse forlanger kirkeledelsen for patriarkatets bygninger i Pec, de tradisjonsrike klostrene Visoki Decani og Gracanica samt den ortodokse kirkens andre betydningsfulle helligdommer. Samtidig appellerer kirken til serberne i Kosovo om ikke å forlate sine århundregamle hjemsteder, men å holde ut.

Dette er andre gang kirken krever Milosevics avgang; forrige gang var våren 1992. Den umiddelbare følgen den gangen var et kjølig og anspent forhold til regimet.

I patriarkatet i Beograd er man spesielt bekymret for den siste utviklingen i det vestlige Kosovo, hvor nesten alle serberne flykter. Klosteret Zociste kan bli evakuert i siste øyeblikk før det blir angrepet av UCK-geriljaen, heter det. Munkene i klosteret Visoki Decani oppholder seg i sitt kloster sammen med rundt 200 serbere som har søkt tilflukt der de siste dagene. Fra fjellene rundt klosteret høres skuddsalver, og man frykter et angrep på klosteret og en massakre. Klosterets abbed Teodosije forsøkte i går forgjeves å stanse serbernes flukt fra Pec.

Kirkeledelsen opplyser at skjebnen til den serbisk-ortodokse biskop Artemije av Kosovo er uklar. Etter deres opplysninger skal han oppholde seg i biskopens hus i Prizren. Da byen nå de facto er kontrollert av den albanske "frigjøringshæren" UCK mot de tyske KFOR-troppenes vilje, antar man at biskopen har fått "husarrest" av UCK. Representanter for den serbisk-ortodokse kirken har tatt kontakt med de tyske troppene for å oppnå større sikkerhet for de gjenværende serberne.

Kathpress og Catholic World News 15. juni 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 17.06.1999, sist endret 17.06.1999 - 10:44