Katolsk biskop i god behold

Skopje (KI/KAP) - Den katolske hjelpebiskopen i Kosovo, Marko Sopi, er i god behold ifølge opplysninger fra den makedonske biskopen Joakim Herbut. Siden begynnelsen av Nato-angrepene kunne han knapt forlate sitt hjem, og det hersket usikkerhet om hans skjebne. Biskop Herbut har fått opplysninger om at biskop Sopi blir respektert av serberne, og at han kan fortsette å bi i sentrum av byen Prizren.

Herbut er biskop i bispedømmet Skopje-Prizren. Det omfatter Makedonia og Kosovo og er et av de bispedømmene i Europa som har den mest kompliserte strukturen. Katolikkene tilhører forskjellige kulturer, riter og folkegrupper: albanere, kroater og sigøynere i tillegg til troende som nekter å innordne seg noen etnisk tilhørighet. I tillegge kommer 8.000 makedonere av bysantinsk-katolsk ritus. Hjelpebiskop Sopi er ansvarlig for katolikkene i Kosovo og de katolske albanerne i Makedonia.

I hele bispedømmet Skopje-Prizren bor det ifølge biskop Herbut rundt 80.000 katolikker. De fleste av dem, ca 60.000, bodde inntil for kort tid siden i Kosovo. En del befinner seg nå som flyktninger i Makedonia. De katolske albanerne i flyktningeleirene er det presten Shan Zefi fra Prizren som tar seg av.

Biskop Herbut understreker at Makedonia er mer enn flyktningedramaet som verdens oppmerksomhet er rettet mot. For eksempel er det i Makedonia er uvanlig godt forhold mellom katolske og ortodokse kirker. Eksempelvis deltok den ortodokse metropolitten av Polog-Kumanov, Kyrill, i år i den katolske messen på Kristi legemsfest og istemte en liturgisk sang. Da Herbut reiste til Roma til festen for slavermisjonærene og Europas skytshelgener Kyrillos og Methodios den 24. mars, ble han ledsaget av de ortodokse biskopene Timotej av Ohrid og Stefan av Bregalnica, noe som viser hvor dypt fellesskapet mellom de to kirkene har blitt.

Ifølge Herbut pleier Den katolske kirke også hjertelige forbindelser med de islamske lederne i Makedonia, "men de synger altså ikke med ved gudstjenestene", legger han ironisk til.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 17.06.1999, sist endret 17.06.1999 - 11:32