Rabbiner ber paven om at "Pavekorset" blir fjernet

Warszawa (KI/KAP) - Rabbineren for den ortodokse jødiske menigheten i Warszawa, Menachem Pinchas Joskowicz, har bedt pave Johannes Paul II om å sørge for at det siste korset i utkanten av den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz blir fjernet. Det ca 8 meter høye korset står som et minne om pavens besøk i Auschwitz. De polske myndighetene fjernet i begynnelsen av mai etter et vedtak i parlamentet rundt 300 kors som nasjonal-katolske kretser hadde satt opp i en kisgruve i utkanten av den tidligere konsentrasjonsleiren. Regjeringen og biskopene var imidlertid enige om at "Pavekorset" skulle få bli stående.

Rabbiner Joskowicz erklærte fredag i Warszawa at en fjerning av korset ville gjøre det mulig for alle jøder å be på dette stedet for den massive tilintetgjørelsen av deres folk. Han sa dette under et økumenisk møte i et siderom til det polske parlamentet. Det polske fjernsynet overførte møtet direkte, også rabbinerens uttalelser, som ikke sto i protokollen. Paven hørte på rabbinerens utsagn og sa flere ganger: "Jeg vet det". En gang kommenterte han at rabbinerens fremstilling ikke var helt utfyllende. Etter at Joskowicz hadde lagt frem sitt anliggende, fortsatte paven med å hilse på representanter for andre trossamfunn.

Fredag ettermiddag ba paven i ghettoen i Warszawa. Den eneste gjenlevende lederen for oppstanden mot nazistene, Marek Edelmann, betegner dette som "oppmuntrende, men sent". Han sier i et intervju med den katolske franske dagsavisen "La Croix" at han har ventet mer enn 50 år før en pave besøker den tidligere ghettoen. Han sier i tillegg at det er trist at Johannes Paul II ikke klart har fordømt nasjonalismen og antisemittismen i mange deler av den polske Kirken. Ved oppstanden i ghettoen i Warszawa våren 1943 ble rundt 50.000 jøder myrdet av SS og den tyske Wehrmacht.

Om striden rundt korsene i utkanten av den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz sa Edelmann at nærværet av kristne symboler på et slikt sted var for ham "uten større betydning". Striden om dem blir fremfor alt ført av ortodokse jøder som betrakter det som umulig å be der hvor det står et annet religiøst symbol. Men fanatikere finnes det i alle religioner, og dette er aldri bra.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 17.06.1999, sist endret 17.06.1999 - 11:32