Striden om rettferdiggjørelsen bilegges på historisk grunn

Genève (KI/KAP/CWN) - Den felles katolsk-lutherske erklæringen om rettferdiggjørelseslæren blir undertegnet i Augsburg i Tyskland på reformasjonsdagen 31. oktober. Dette opplyste generalsekretæren i Det lutherske Verdensforbund, pastor dr. Ishmael Noko og presidenten for Det pavelige råd til fremme av kristen Enhet, kardinal Edward Cassidy, på en felles pressekonferanse i Genève fredag. Augsburg er byen som har gitt sitt navn til lutheranernes viktigste bekjennelsesskrift, "Confessio Augustana", men også byen hvor religionsfreden av 1555 ble avtalt.

Etter årelange forarbeider i den katolsk-lutherske Dialogkommisjonen ble felleserklæringen allerede i juni i fjor akseptert av rådet i Det lutherske Verdensforbund. Kort etter signaliserte Troslærekongregasjonen i Vatikanet sin tilslutning, men også krav om et fordypet studium av forskjellige spørsmål, noe som først førte til irritasjon på luthersk side. I videre samtaler vil nå noen detaljer klarlagt, slik at den felles undertegningen av dokumentet kommer i stand ved andre forsøk.

En "offisiell felles stillingstaken" fra begge sider erklærer nå at de undertegnede har "nådd en konsensus når det gjelder grunnsannhetene i rettferdiggjørelseslæren". De bekrefter også at "de gjensidige lærefordømmelsene" fra reformasjonstiden i dag ikke lenger rammer de to kirkenes nåværende standpunkter.

Noko understreket at i løpet av den teologiske dialogen som er ført de siste 30 år er blitt klart at de to kirkenes nåværende lære om spørsmålet om rettferdiggjørelse ikke kan være gjenstand for fordømmelse slik det kommer til uttrykk i de lutherske bekjennelsesskriftene og i erklæringen fra konsilet i Trient. Kardinal Cassidy fremhevet også at den oppnådde konsensus i grunnsannhetene i rettferdiggjørelseslæren betyr at dialogprosessen om denne læren må og vil fortsette. Det erklærte mål er fullt kirkefellesskap.

Datoen 31. oktober, som er den angivelige datoen hvor Martin Luther slo opp sine teser på kirkedøren i Wittenberg i 1517, feires av protestantene i Tyskland som reformasjonsdagen. Denne datoen er valgt som dato for undertegningen fordi den for lutheranerne understreker forståelsen av reformasjonen som en bevegelse "som ikke tok sikte på en splittelse innen Kristi Kirke, men som en reform av den ene Kirke på visse områder", understreket Noko.

Kardinal Cassidy sa at den "offisielle stillingstaken" med kommentarer fra Enhetsrådet og Troslærekongregasjonen nå er godkjent av Den hellige Stol. Pave Johannes Paul II er blitt holdt informert og har gitt sin tillatelse til at dokumentet blir undertegnet.

Felleserklæringen betraktes som en vesentlig milestein på veien til kristen enhet.

Les den engelske teksten til den felles uttalelsen, det nye tillegget til erklæringen og kardinal Cassidys presentasjon under pressekonferansen.

Kathpress /Catholic World News 11. juni 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 17.06.1999, sist endret 17.06.1999 - 11:38