Første katolske kirke i Astana

Wien/Astana (KI/KAP) - Den nye hovedstaden i Kasakhstan, Astana, får nå sin første katolske kirke. Den 27. juni vil erkebiskopen av Köln, kardinal Joachim Meisner, som pavelig utsending vigsle den nye kirken i den sentralasiatiske republikken. Kirken skal i fremtiden fungere som kon-katedral for setet til den apostoliske administrator av Kasakhstan i Karaganda.

Den apostoliske administratoren, biskop Pavel Lenga, bedømmer utviklingen i Den katolske kirke i sitt land som "alt i alt positiv". Sognemenighetene har kunnet arbeide fritt siden Kasakhstans uavhengighet i 1991. I følge biskopen bekjenner rundt 1/3 av Kasakhstans innbyggere seg til den kristne tro, men det dreier seg i overveiende grad om russisk-ortodokse troende. Rundt halvparten av alle kasakhene er muslimer. Ca 350.000 troende tilhører Den katolske kirke. Landet er ca 2,7 millioner km² stort, men har bare 15,5 millioner innbyggere.

På grunn av de store avstandene er det i følge Lenga vanskelig å nå alle troende. Dessuten har mange katolikker forlatt landet, blant dem mange av tysk avstamming. I fjor virket rundt 50 prester og 50 ordenssøstre i sjelesorgen samtidig som de også viet seg det sosiale og økonomiske utviklingsarbeidet. Mange menigheter driver barnegrupper, ambulerende sykestasjoner eller små apotek, noe mennesker av alle trosretninger kan bruke. En stor del av presteskapet stammer fra utlandet. I fjor studerte rundt 20 innenlandske seminarister i utlandet, oppgir biskopen.

Kathpress 17. juni 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 23.06.1999, sist endret 23.06.1999 - 14:34