Klart for interessante bispeutnevnelser

London (KI/KAP) - I England står nå flere interessante bispeutnevnelser for døren. Bispekonferansen for England og Wales består nå av 29 biskoper. Søndag, på sin 70-årsdag, gikk den katolske erkebiskopen av Birmingham, Maurice Couve de Murville, av med pavens tillatelse. Katolske biskoper må sende sin avskjedssøknad til paven når de har fylt 75 år. Erkebiskop de Murville opplyste ved avgangen at han skal gjennomgå en prostataoperasjon, og det regnes med at han lider av prostatakreft.

Paven innvilger ikke alle avskjedssøknader. I fjor ba han den da 75-årige kardinal og erkebiskop av Westminster, Basil Hume, om å fortsette i flere år. Men torsdag 17. juni døde kardinal Hume av en raskt utviklende magekreft. Hume var formann for bispekonferansen for England og Wales. I følge engelske nyhetsmeldinger lider også en av hjelpebiskopene av Westminster, James O'Brien (68) av kreft. I tillegg vil to av de øvrige biskopene i løpet av de neste to årene bli 75 år.

Størst interesse er knyttet til valget av ny erkebiskop av Westminster, som etter tradisjonen snart etter blir utnevnt til kardinal. En velegnet kandidat er dominikanernes generalmagister (ordensgeneral) siden 1992, Timothy Radcliffe, som stammer fra en svært gammel katolsk engelsk familie. Man kommer heller ikke utenom den tradisjonelt nr 2 i det engelske hierarkiet, erkebiskop Patrick Altham Kelly (60) av Liverpool, fra 1984 biskop av Salford, siden 1996 erkebiskop av Liverpool. Han skattes høyt som sjelesørger.

En tredje kandidat som nevnes, er hjelpebiskop av Westminster siden 1992, Vincent Nichols (53). Han var tidligere sekretær for bispekonferansen, og skal ha vært kardinal Humes favoritt blant «de yngre» biskopene. Han ble etter Humes død valgt av kapitlet ved katedralen til administrator av erkebispedømmet Westminster inntil en ny erkebiskop blir utpekt av paven. Nichols er nå like gammel som Basil Hume var da han overraskende ble utnevnt til erkebiskop i 1976.

Kathpress 22. og 25. juni 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 29.06.1999, sist endret 29.06.1999 - 11:13