Ortodoks delegasjon til Vatikanets patronatsfest

Mexico By (KI/Zenit/VIS) - Pave Johannes Paul II har oppfordret katolikker og ortodokse til å forsterke anstrengelsene for økumenikk. For en ortodoks delegasjon fra patriarkatet i Konstantinopel beklaget han mandag i Vatikanet at de offisielle teologiske diskusjonsrundene mellom de to kirkene i år måtte avlyses på grunn av krigen på Balkan. Men det må ikke bryte eller hindre en søken etter enhet og broderlige forbindelser. Paven innrømmet samtidig at fortidens tunge arv og spenningen som oppstår mellom folk, legger hindre i veien for kirkene.

Paven innbød de ortodokse til felles bønn særlig i jubileumsåret 2000. Han fremhevet at han etter anmodning fra den økumeniske patriark Bartholomaios I har satt inn en bønne- og fastedag i programmet for jubileumsåret. Den finner sted den 5. august, dagen før festen for Herrens forklarelse.

Den ortodokse delegasjonen under ledelse av metropolitt Krysostomos av Efesos har kommet til Roma for å delta ved den romerske patronatsfesten for de hellige Peter og Paulus i Vatikanet den 29. juni. For to år siden, da den nye spenningen mellom de to kirkene var på det høyeste, avslo de ortodokse å sende en slik delegasjon til Roma. Men nå tyder alt på bedrete forbindelser, særlig med de ortodokse kirkene som er åpen for dialog. Høydepunktet var pavens besøk hos den rumenske patriark Teoctist i begynnelsen av mai.

29. juni, høytiden for de hellige apostelfyrstene Peter og Paulus, er festen for biskopen av Roma, ettersom Peter var den første biskop av Roma og derfor pave. I forbindelse med denne festen vil jubileumskomiteen for år 2000 og italiensk TV (RAI) presentere et fjernsynsprogram om forberedelsene til jubileet. Den skal overføres live fra Paul VIs audienshall i Vatikanet. Blant deltakerne vil være paven selv.

Programmet inkluderer internasjonale satellittforbindelser og opptredener av forskjellige artister. Blant personlighetene som deltar er Nelson Mandela fra Sør-Afrika og Kofi Annan fra FN i New York. Neil Armstrong skal hilse paven fra Houston i anledning 30-årsjubileet for månelandingen.

Under programmet skal den offisielle jubileumshymnen «Kristus i dag» fremføres for første gang. Feiringen vil avsluttes med «Antica Girandola» fra Castel Sant'Angelo, et strålende fyrverkeri som paver tradisjonelt har gitt til pilegrimer under jubelår nettopp på 29. juni. Denne begivenheten har ikke vært feiret siden Italias samling i 1870.

Zenit 25. juni og Kathpress 28. juni 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 29.06.1999, sist endret 29.06.1999 - 11:13