Fatima-barna blir saligkåret i april 2000

Lisboa - KI (KAP/Zenit/CWN) - To av de tre barna som fikk Maria-åpenbaringene i Fatima, blir saligkåret den 9. april 2000. Biskopen av bispedømmet Leiria-Fatima, Serafim de Sousa Ferreira e Silva, sa onsdag at høytideligheten vil finne sted i Vatikanet og ikke i Fatima som opprinnelig planlagt. Kilder i Vatikanet sier at selv om pave Johannes Paul II hadde uttrykt at han var villig til å reise til Fatima for seremonien, gjorde hans travle timeplan i jubileumsåret 2000 det vanskelig å arrangere enda en reise.

Francisco og Jacinta Marto, som den gangen var 7 og 9 år gamle, fikk i 1917 flere Maria-åpenbaringer. Begge to døde få år senere under en influensaepidemi - Francisco i 1919 og Jacinta i 1920. Det tredje av barna som mottok åpenbaringene var Lucia dos Santos, deres kusine. Hun lever fortsatt som 92-årig nonne i et karmelittkloster i Coimbra, ikke langt fra Fatima.

I juni i år godkjente Vatikanet miraklet som er nødvendig for en saligkåring: den portugisiske kvinnen Maria Emilia Santos ble i 1997 uforklarlig helbredet etter å ha vært lammet i 22 år.

I saligkåringsprosessen har selve Maria-åpenbaringene ikke spilt noen avgjørende rolle, heter det i Vatikanet. Kirken har lagt mye større vekt på barnas mønstergyldige holdning. For eksempel holdt den 11-årige Francisco til tross for dødstrusler fast på tausheten om innholdet av åpenbaringene, som Maria hadde pålagt dem.

Francisco og Jacinta blir dermed med sine 9 og 11 år snart de yngste salige i kirkehistorien, bortsett fra noen martyrer.

Kathpress, Zenit og Catholic World News 13.-15. oktober 1999; o: pe