Foran pavebesøket

Jerusalem- KI (KAP) - For pave Johannes Paul II blir det ikke første gang når han i mars 2000 reiser til Israel. I 1965 besøkte Karol Wojtyla, som da ennå var erkebiskop av Kraków, Det hellige Land. Han skrev senere at det var en uforglemmelig opplevelse i landet som med rette kalles hellig. Nå kommer han tilbake mellom 21. og 26. mars.

Etter sannsynlige besøk i Egypt og Jordan vil paven starte sitt besøk i Det hellige Land i Betlehem den 21. og 22. mars, og derfra drar han via Jerusalem til Nasaret. Mange punkter på programmet synes allerede klare, som besøk ved Holocaust-minnesmerket Yad Vashem og et møte med Israels overrabbiner ved klagemuren. Den latinske patriark av Jerusalem, Michel Sabbah, korrigerer israelske meldinger og sier at i Betlehem vil ikke pavemessen finne sted i Fødselskirken, for den tilhører den gresk-ortodokse og den armensk-apostoliske kirke, men i friluft på plassen foran kirken.

Ved det interreligiøse møtet i Jerusalem skal ikke bare religionsledere delta, men også vanlige troende. Det er uklart hvilke kristne steder utenom Nasaret paven vil besøke på sin helikopterreise gjennom Galilea. Men et sted som peker seg ut, er det nylig utgravde Bethsaida ved Genesaretsjøen - som hjemsted for Peter og andre apostler regnes byen som "det første Vatikanet". Men området ligger på Golan, som er syrisk område okkupert av Israel. Israels ambassadør til Den hellige Stol, Aharon Lopez, regner besøket i Yad Vashem som det "utvilsomt viktigste punktet på programmet". Det blir kanskje pavens tyngste punkt på en vanskelig reise.

Paven vil ikke bo i det vatikan-eide "Notre Dame Center" i den israelske utkanten av Gamlebyen i Jerusalem, men i det apostoliske nuntiatur på Oljeberget. Dette sparer byen for et totalt trafikksammenbrudd, men er også et politisk signal, for nuntiaturet ligger i det annekterte Øst-Jerusalem. Og patriark Sabbah understreker at paven i Jerusalems gamleby ikke vil følges av politiske autoriteter, men bare av religiøse representanter. Annerledes forholder det seg med sikkerheten. Paven behøver sikkerhet, og den som kontrollerer byen, må også sørge for sikkerheten.

Den tradisjonelle Papamobilen kan paven ikke bruke i Jerusalem, ettersom den er for bred for de smale gatene i Gamlebyen, skriver den israelske avisen Jediot Achronot. Derfor har Vatikanets delegasjon bedt om teknisk støtte. Det må finnes et pansret kjøretøy for å gjøre det mulig for paven å kjøre til Gravkirken. Turistmyndighetene venter opp til 500.000 flere besøkende til Israel på grunn av pavebesøket. Fuad Bandak, eier av Grand Hotel i Betlehem, opplyser at reisearrangører for lengst har bestilt alle senger for den 21. mars.

KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)

av Webmaster publisert 13.01.2000, sist endret 13.01.2000 - 11:28