Helligkåringen av Juan Diego den største messen i historien?

Mexico By - KI (Zenit) - I Mexico By forbereder de seg på det som kan bli den største katolske messen i landets historie. Den 30. juli kommer paven til byen for å helligkåre den salige Juan Diego Cuauhtlatoatzin (1474-1548), den meksikanske indianeren som Jomfru Maria viste seg for i Guadalupe i 1516. Paven reiser til Mexico etter å ha besøkt Verdensungdomsdagen i Toronto i Canada.

Internasjonale nyhetsbyråer skriver at det apostoliske nuntiaturet i Mexico anslår at opp til fem millioner troende kan komme til seremonien, noe som vil gjøre den til den største messen i historien. Den nåværende rekorden ble satt under avslutningsmessen for den tiende Verdensungdomsdagen i Rizal Park i Manila i januar 1995, da minst fire millioner troende deltok (det nøyaktige antallet lot seg ikke bestemme).

Seremonien skal holdes i et ti tusen mål stort område i kommunene Ecatepec og Texcoco, fattige områder i utkanten av Mexico By. I og rundt Mexicos hovedstad bor det rundt 20 millioner mennesker, og totalt i landet er det rundt 100 millioner mennesker. 90% av dem er døpte katolikker.

Under sitt besøk skal paven også saligkåre to andre indianske legmenn, som led martyrdøden i 1700. Juan Bautista og Jacinto de los Ángeles, begge familiefedre, ble drept i staten Oaxaca. Dominikanske misjonærer ba de to indianerne om hjelp til å ta seg av kirkene og beskytte renheten i den kristne tro de mottok. Mens de ivaretok dette ansvaret, ble de drept i San Francisco Cajonos i bispedømmet Antequera. Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet promulgerte deres saligkåringsdekret i juli 2001.

Etter oppholdet i Mexico reiser paven til Guatemala, hvor han den 1. august vil helligkåre den første guatemaler i historien i Guatemala By. Den salige Pedro de San José de Betancur (1619-67) ble født på Tenerife på Kanariøyene. Han var fangenes og pasientenes apostel i den guatemalske hovedstaden, og han grunnla de to instituttene Brødre av Betlehem (Hermanos de Belén) for menn og Søstre av Betlehem (Hermanas de Belén) for kvinner. Alle ble kalt Betlehemitter (Belemitas). Han ble saligkåret den 22. juni 1980.

Zenit 26. februar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
1. mars 2002