Mor Teresas saligkåringsprosess går raskt

Vatikanet - KI (KAP) - Saligkåringen av Mor Teresa av Calcutta rykker åpenbart nærmere, og det raskere enn forventet. Den romerske ordensnyhetstjenesten VID skrev tirsdag at det nå i Roma er ni ordenssøstre og fire prester som bruker all sin arbeidstid på å gjøre klar den såkalte «positio», et dokument som lett kan komme opp i tusenvis av sider. I dette dokumentet undersøkes kandidatens liv, ry, arbeid og skrifter

Man regner med at positio i Mor Teresas sak er klar allerede til påske, og da legges det frem for Helligkåringskongregasjonen, som utnevner historiske rådgivere («consultores») til å granske den. Hvor lenge prosessen vil vare, er usikkert. VID skriver med henvisning til den amerikanske dehonianerpateren Michael van de Peet SCJ at det forventes at pave Johannes Paul II vil bringe saken til en rask avslutning. P. van der Peet er en av dem som bidrar til skrivingen av positio.

Dokumentasjonsfasen av saligkåringsprosessen på bispedømmenivå ble avsluttet i Calcutta i august 2001. Den gangen het det at utarbeidelses av en positio trolig ville ta flere år, siden det innsamlede materialet var svært omfangsrikt. Men en fremskynding er ikke noe nytt i denne saken. Allerede i 1999 ga paven dispensasjon fra kravet om at det skal gå minst fem år fra en kandidats død til en saligkåringsprosess kan åpnes. Mor Teresa døde den 5. september 1997.

Agnes Gonxha Bojaxhiu, som senere ble kjent som Mor Teresa av Calcutta og «De døendes engel», ble født den 26. august 1910 i Skopje, som nå er hovedstad i den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, som datter av albanske foreldre. Som 18-åring sluttet hun seg til den irske kongregasjonen Loreto-søstrene (Institute of the Blessed Virgin Mary - IBVM) og dro til India. I 1946 bestemte hun seg for å vie seg til arbeidet for de fattige og døende på gaten i Calcutta og grunnla kongregasjonen Misjonærer av nestekjærligheten (Missionaries of Charity - MC). Denne kongregasjonen har i dag 4.000 medlemmer som pleier nesten en million syke over hele verden, blant dem rundt 50.000 spedalske i 50 sykehus.

Pave Johannes Paul II´s saligkåringer

Kathpress 5. mars 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
5. mars 2002

av Webmaster publisert 12.03.2002, sist endret 12.03.2002 - 16:11