Paven bekrefter reiseplaner til Kroatia

Vatikanet - KI (KAP/Zenit) - Pave Johannes Paul II har bekreftet at han har til hensikt å reise til Kroatia neste år. Etter en audiens for den kroatiske presidenten Stjepan Mesic mandag 16. desember tok paven avskjed med ordene: «På gjensyn i Dubrovnik, Rijeka, Zadar, Osijek eller Djakovo!» Det at paven nevnte dem fem bynavnene har ført til spekulasjoner blant observatører i Vatikanet om at han planlegger en lengre reise enn først ventet.

Som sannsynlig tidspunkt regnes i Vatikanet i slutten av mai. Paven besøkte Kroatia i 1994 og 1998. Landet ble uavhengig i 1991 og har 4,4 millioner innbyggere, av dem 72% katolikker. Opprinnelig var det ventet et kort besøk på en dag i forbindelse med saligkåringen av den unge legmannen Ivan Merz (1896-1928) og ordenssøsteren Maria av Jesus Petkovic (1892-1966). [Mirakler på deres forbønn ble godkjent i Vatikanet den 20. desember.]

President Mesic besøkte paven i anledningen overleveringen av juletreet på Petersplassen, som i år kommer fra Kroatia. Som gave overrakte han blant annet marsipankaker, som tradisjonelt brukes som juletrepynt i Kroatia. Den offisielle tenningen av juletreet skjedde dagen etter.

Kathpress og Zenit 16. desember 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
16. desember 2002