Rolig påskefeiring i Bagdad, Mosul og Basra

Etter flere år med terrorisering og frykt blant landets kristne befolkning, ble påskehøytiden igjen feiret i Irak under relativt fredelige forhold. De fleste kirkene var fulle av troende, med håp om at sikkerhetssituasjonen igjen skulle være trygg.

I Bagdad ble jubileet for styrtingen av Saddam Husseins regime markert den 9. april. I denne forbindelse ble det rapportert om eksplosjoner i byen, med flere døde. Dette forhindret allikevel ikke kristne fra å delta i påskens liturgiske feiringer. Den Kaldeiske patriark Emmanuel Delly oppfordret katolikker til å overvinne sin frykt og stole på politiets sikkerhetsoppbud utenfor kirkene.

I Mosul ble også forholdene beskrevet som mer avslappede enn tidligere. I de senere år har prester, biskoper og legfolk blitt et mål for islamister og kriminelle gjenger. Kristne har blitt drept, kidnappet, og frastjålet sin eiendom, noe som førte til en masseflukt fra byen.

I følge en lokal prest var 80% av det kristne samfunnet i byen vendt tilbake for å delta i påskefeiringen, i den gode tro om at sikkerhetsløftene fra regjeringen og de amerikanske styrkene skulle vise seg å være sanne.

I Basra ble påskeaften igjen feiret etter flere års opphold. Grunnet krigen og de anti-kristne angrepene har messefeiringer blitt kuttet ned til det minimale. Men i år samlet de troende seg igjen. Det ble også holdt samtaler mellom katolikker, ortodokse og protestanter.

I dagene før påske offentliggjorde Den irakiske president Jalal Talabani, et brev med sine lykkeønskninger til landets kristne minoritet. I brevet oppfordret han alle de troende til å følge Jesus Kristus og plante frøene til toleranse, broderskap, fred og rettferdighet. Dette er nødvendig hvis målet om et demokratisk Irak som respekterer alle innbyggernes rettigheter skal oppnås.

Presidenten takket også de kristne i landet for deres bidrag til Den irakiske sivilisasjon de siste to tusen år.

ZEN - Zenit (14. april 2009)

av Webmaster publisert 02.04.2010, sist endret 02.04.2010 - 11:49