Biskop advarer mot plan om å fjerne kristne fra Orissa

Erkebiskop Raphael Cheenatha. Foto: CNA

En ledende indisk biskop beskylder hindu-nasjonalister for å true stemmeberettigede fra Orissa med vold, og for å ha en "hemmelig agenda" med å fjerne kristne fra regionen.

Erkebiskop Raphael Cheenatha av Cuttack-Bhubaneswar, hevder i et intervju med den internasjonale katolske hjelpeorganisasjonen Aid to the Church in Need (ACN), at ledelsen for det hindunasjonalistiske partiet BJP har fremsatt dødstrusler til de velgere som ikke vil stemme på partiet.

Cheenatha sier at BJP er fastbestemt på å elimenere det kristne nærvær i Kandhamal-distriktet, hvor det store flertall av Orissas kristne bor. Katolske prester i Orissa rapporterer at BJP har advart kristne i Kandhamal om at partiet vil tvinge dem til å forlate området dersom de stemmer på andre andre partiers kandidater.

Over 30 000 mennesker flyktet fra området i perioden 2007-2008. Anti-kristne voldshandlinger førte til at 80 mennesker, inkludert en katolsk prest, ble drept. Rundt 270 kirker og kapeller ble vanhelliget, og 6000 hjem ble ødelagt under angrepene.

Erkebiskopen forteller til ACN at befolkningen i flyktningeleirene i Kandhamal stort sett er i stand til å utøve sin stemmerett. Han påpeker allikevel at flere tusen av flyktningene har blitt forhindret, da de ikke fikk utført den nødvendige forhåndsregistreringen.

"Offisielle talsmenn fra BJP har truet med å angripe kristne og jage dem bort. Truslene var veldig alvorlige, og har ført til stor uro blant folk," sier erkebiskopen fra sitt sete i Bangalore.

"Folks problemer ble ytterligere forverret grunnet myndighetene i Orissas manglende tiltak for å forhindre utviklingen."

"BJPs hemmelige agenda er å fjerne de kristne fra Kandhamal. Det var innlysende at dette var det de ønsket før valget, og vinner de igjen vil de fortsette på samme måten," fortsetter erkebiskopen.

En katolsk prest i Kandhamal rapporterte på valgdagen om tilfeller av blokkering av tilgangen til landsbyer, ved felling av trær over veiene, med den hensikt å forhindre folk fra å bruke sin stemmerett. Dette er den samme taktikken som ble brukt under de anti-kristne angrepene.

Presten uttaler til ACN at det er viktig å huske på de tusenvis av menneskene som fremdeles lever utenfor distriktet, og som ennå ikke har fått muligheten til å benytte seg av sin grunnlovsfestede rettighet.

I følge den lokale presten ble en ung jente nylig utsatt for gruppevoldtekt av fire hinduer, da jentas onkel nektet å oppgi si kristne tro.

I valgkampens sluttfase ble BJP-kandidaten fra Kandhamal, Ashok Sahu, arrestert for en anti-kristen tale som ble avholdt i en landsby i området. Sahu har nylig blitt løslatt igjen.

I følge ACN hadde Sahu tette bånd til den militante anti-kristne hinduleder Swami Laxmanananda Saraswati. Hindulederen ble drept i august 2008, angivelig av maoistisk gerilja. Kristne har gjentatte ganger blitt beskyldt for drapet, noe som igangsatte den omfattende voldskampanjen mot Orissas kristne befolkning.

CNA - Catholic News Agency (22. april 2009)

av Webmaster publisert 22.04.2009, sist endret 22.04.2009 - 15:30