Pave-karikatur provoserer svenske katolikker

Unge svenske sosialdemokrater har provosert svenske katolikker etter at de i sitt medlemsblad "Tvärdrag" publiserte en karikatur som anklager pave Benedikt XVI for å være pedofil. I karikaturen fremstilles paven sittende med armene strekt ut mot et barn mens han sier: "la barna komme til meg".

Ansvarlig utgiver for "Tvärdrag", Daniel Suhonen, sier at karikaturen ikke er en anklage mot paven, men "en hard politisk stempling mot overgrepene i Den katolske kirke". I følge Suhonen er ytringsfriheten ukrenkelig, men sier samtidig at han ikke ville resonnert likedan dersom den hadde berørt muslimer:

- I Sverige er katolikker ikke en utsatt folkegruppe. Men muslimer er en gruppe som er utsatt for islamofobi, sier utgiveren.

Ille berørt

Pressetalsmann for Den katolske kirke i Sverige, Maria Hasselgren, reagerer sterkt på karikaturen, og kaller den for usmakelig.

- Det er veldig ubehagelig når overhodet for vår kirke fremstilles på denne måten. Jeg blir meget ille berørt, sier Hasselgren til Expressen.

- Majoriteten av katolikker i Sverige tilhører en utsatt sosial gruppe, mange er arbeidsløse og nyankomne svensker. Et bilde som dette krenker og sårer dem. At SSU provoserer mennesker som i stor grad tilhører deres egen velgerskare kjennes ganske merkelig, kommenterer Hasselgren.

Redaktøren av det liberale samfunnsmagasinet Neo har i følge Expressen anmeldt publiseringen til politiet.

Les mer:

Här hånar SSU påven (Expressen) Advarsel: støtende bilder [Red. anm.]

Expressen; Andreas Dingstad (27. mai 2010)

av Webmaster publisert 31.05.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59