Biskop knivstukket og drept av egen sjåfør

Luigi Padovese av Anatolia. RIP

Biskop Luigi Padovese av Anatolia ble torsdag knivstukket og drept i byen Iskenderun. Milaneseren Padovese, 63, oppholdt seg i den tyrkiske havnebyen før han fredag skulle reise til Kypros i anledning pave Benedikts besøk i helgen.

Tyrkiske medier hevdet i dag - uten å oppgi kilder - at biskopen ble angrepet i det han gikk ut av døren der han bodde, og at gjerningsmannen var kjent av biskopen. Hans sjåfør, Murat Altun, skal nå ha innrømmet drapet.

Kilder nær Padovese bekrefter torsdag ettermiddag at sjåføren de seneste dagene skal ha vist tegn på forstyrrelser og depresjon. Deniz Kilicer fra den tyrkiske ambassaden til Den hellige stol, sier til CNS at Aaltun gjenomgikk psykiatrisk behandling og at msgr. Padovese skulle følge han til terapi da angrepet skjedde.

- Det er grusomt det som har skjedd, sier fr. Federico Lombardi, Vatikanets pressetalsmann. Lombardi uttrykker sjokk over hendelsen, og hyller Padovese for sine meritter og sitt kristne vitnesbyrd i Tyrkia.

Senest i 2006 ble en annen prest, p. Andrea Santoro, drept mens han bad i kirken sin i byen Trabzon ved Svartehavet, nordøst i Tyrkia. Katolske kirkeledere har hele tiden hevdet at mordet henger sammen med protestene mot tegningene av den muslimske profeten Muhammed, og uttrykt bekymring over manglende offentlig oppmerksomhet og vern rundt religiøse minoriteter i Tyrkia.

Biskop Padovese var engasjert i både økumenisk arbeide og dialog med Islam. AsiaNews skriver at han senest i går møtte tyrkiske myndigheter for å drøfte kristne minoriteters utfordringer i landet.

Padovese ble født i Milano og trådte inn i kapusinerordenen i 1964. Han underviste i Roma i mange år før han i 2004 ble utnevnt til apostolisk vikar av Anatolia i Øst-Tyrkia.

CNA, ANSA, AsiaNews; Andreas Dingstad (3. juni 2010)

av Webmaster publisert 04.06.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59