Biskop Padovese gravlagt - tvil om morderens påståtte sinnssykdom

Luigi Padovese av Anatolia.

Biskop Luigi Padovese av Anatolia, som torsdag ble stukket ned og drept av sin private sjåfør, ble mandag gravlagt. Hundrevis av troende og geistlige fra hele Tyrkia, samt representanter fra ulike kirkesamfunn og det lokale politi, var tilstede i Bebudelseskirken i Iskenderun under requiemmessen.

En martyr for troen

Erkebiskop Ruggero Franceschini av Smyrna sa i sin preken at den katolske kommunitet ikke må frykte for fremtiden.

- Vær ikke redde. Ikke mist motet men vær glade, slik som apostlene, for å leve med lidelse og prøvelser uten å miste troen, som er opphavet til vårt håp, vår gledes fundament, sa erkebiskopen i sin preken.

Tviler på sinnssykdom

De første rapporter etter drapet konkluderte med at drapsmannen var utilregnelig i gjerningsøyeblikket og at han skulle lide av depresjoner.

Både AsiaNews og tyrkiske medier rapporterer at den 26 år gamle Murat Altun, biskopens sjåfør og drapsmann, ikke viser tegn til påstått sinnssykdom.

Grusomme detaljer rundt mordet har nå kommet frem. Padovese skal ha blitt stukket over 8 ganger i hjertet før han ble slept ut i hagen og deretter skåret hodet av. Den tyrkiske TV-stasjonen NTV rapporterer at Altun har tilstått drapet, og at han hevder at det var del av en "guddommelig inspirasjon for å drepe den store Satan". NTV hevder også at Altun skal ha ropt "Allah Akbar!" gjentatte ganger etter drapet.

I følge AsiaNews hevder Murat også at biskopen var homofil, og at han skal ha blitt utsatt for misbruk for deretter å ha drept i selvforsvar. Drapsmannens advokat insisterer fremdeles på at hans klient lider av "psykiske problemer".

De nye opplysningene gir et trist ekko av drapet på presten Andrea Santoro i 2006, angivelig også utført av en sinnsforvirret ung mann.

Vatikanet var tidlig ute med å avvise at drapet på Padovese var politisk eller religiøst motivert. Allerede på flyet på vei til Kypros fredag sa pave Benedikt at den tragiske hendelsen ikke kunne tolkes som noe annet enn en enkeltpersons verk.

I følge italienske Corriere della Sera var de første rapportene om gjerningsmannens sinnssykdom en måte å unngå kontroverser på i forbindelse med pavens besøk til Kypros i helgen - hvor halvparten av øya er tyrkisk-kontrollert. I en situasjon hvor flere ting fremdeles er uklart, gir de nye opplysningene troverdighet til tyrkiske kristne organisasjoner og NGO`s som nå ber om at etterforskningen fortsetter, slik at man kan avdekke eventuelle forbindelser til radikale islamske organisasjoner som ønsker å fjerne det kristne nærvær i landet.

Biskop Padoveses kropp fraktes nå til Milano hvor han vil bli gravlagt etter at italienske myndigheter har foretatt en obduksjon.

AsiaNews, CNA, Zenit, Corriere della Sera; Andreas Dingstad (8. juni 2010)

av Webmaster publisert 08.06.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59