Katolsk-ortodoks kommisjon i samtaler om pavens primat

En internasjonal katolsk-ortodoks kommisjon møtes i dag i Wien for syv dager lange samtaler. Dette er andre gang kommisjonen samles, etter at første møte ble holdt på Kypros i fjor, med overhodet for Den kypriotiske ortodokse kirke - Chrysostomos II - som vertskap.

- Dette er det mest kompliserte tema i dialogen mellom de ortodokse og katolske, fordi holdningen til biskopen av Romas tjeneste er kjernen for den moderne katolske kirke, sier Philipp Ryabykh, som representerer Den russisk ortodokse kirke i samtalene.

I Kypros dreide møtet seg om hvordan det pavelige primatet ble praktisert i det første årtusen, før splittelsen mellom øst og vest. Nå forsetter samtalene:

- Det må erkjennes at katolikkene i lang tid ikke ville diskutere dette med de ortodokse, med tanke på hvor radikalt ulike tolkninger som finnes. Det faktum at den avdøde Johannes Paul II og deretter Benedikt XVI åpnet for diskusjon i kommisjonen er et særs velvillig skritt fra katolsk side, sier Ryabykh til det ortodokse nyhetsbyrået Interfax.

Under dagens generalaudiens ba pave Benedikt om bønner for kommisjonens arbeid, og presiserte at "troskap til Herren Jesus, og hensynet til de store utfordringer kristenheten blir stilt overfor, tvinger oss til et seriøst engasjement i arbeidet for gjenoprettingen av full kommunion mellom kirkene".

Interfax, AsiaNews; Andreas Dingstad (22. september 2010)

av Webmaster publisert 22.09.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59