Paven helligkåret tre ordensgrunnleggere

Vatikanet, 23.10.2011 (KI/KAP) – Pave Benedikt XVI helligkåret søndag tre ordensgrunnleggere, to italienske menn og en spansk kvinne. I en messe på Petersplassen tok han den tidligere erkebiskopen av Parma, Guido Maria Conforti SX (1865-1931), presten Aloisius Guanella SdC (1842-1915) samt Bonifatia Rodríguez Castro SSJ (1837-1905) opp i fortegnelsen over Den katolske kirkes hellige. I seremonien deltok flere titalls tusen mennesker i det kjølige, men solfylte høstværet.

Conforti, som i 1996 ble saligkåret av den salige pave Johannes Paul II (1978-2005), ble i 1902 erkebiskop av Ravenna og i 1904 av Parma. Ved siden av innsatsen i sine bispedømmer var misjonen hans spesielle anliggende. Han grunnla misjonskongregasjonen xaverianerne, som i 1899 sendte sine to første misjonærer til Kina. De 930 medlemmene av de manns- og kvinneordenene han grunnla, virker i dag i Afrika, Amerika og Asia.

Italieneren Aloisius (Luigi) Guanella grunnla sykepleieordenen «Marias døtre av Forsynet» og kongregasjonen «Kjærlighetens tjenere» (SdC). Begge kongregasjonene, som i dag er bedre kjent som Opera Don Guanella, tar seg spesielt av psykisk syke Han ble saligkåret i 1964 av pave Paul VI (1963-78).

Den spanske Bonifatia Rodríguez de Castro grunnla ordenen «Den hellige Josefs tjenerinner» (SSJ). Hun ble saligkåret i 2003.

Guanellas kongregasjoner driver sosiale institusjoner i hele Italia og i utlandet, og til hans ære var mer enn 10.000 mennesker kommet til Petersplassen. Før paven foretok den offisielle helligkåringen, leste helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, opp kandidatenes levnetsløp. På fasaden av Peterskirken ble det rullet ut portretter av de nye hellige.

På slutten av messen klatret en åpenbart mentalt forstyrret rumensk mann opp på høyre søylegangen på Petersplassen og satte fyr på en bok, tilsynelatende en bibel, mens han ropte på engelsk: «Pave, hvor er Kristus?» Han ble arrestert av vatikanske sikkerhetsvakter, og sikkerhetstjenesten i Vatikanet skal nå undersøke hvordan mannen kom seg opp dit. Han skal være kjent for lignende opptrinn i Roma tidligere. Paven virket helt uanfektet av episoden.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)