Nigeriansk erkebiskop: Ignorer terroristenes ultimatum

– Boko Haram representerer ikke den autentiske stemmen til muslimer i Nigeria

Nigeria
1. juledag utenfor St. Teresa kirke i Abuja.

Erkebiskop John Onaiyekan av den nigerianske hovedstaden Abuja ber landets kristne om å ignorere de ferske truslene fra Boko Haram. En talsmann for den islamistiske terrorgruppen ga mandag kristne i det muslimskdominerte nord en tre dagers frist til å bevege seg sørover.

Trusselen kommer kun en drøy uke etter terrorbomben mot den katolske St. Teresa-kirken i utkanten av Abuja – som drepte 49 mennesker. Flere andre kirker ble også angrepet. Boko Haram – som ønsker å innføre streng sharia-lovgivning – har påtatt seg ansvaret for angrepene.

– Når det gjelder den rapporterte fristen fra noen som hevder å snakke på vegne av Boko Haram, så tar de fleste nigerianere de ikke seriøst i utgangspunktet, da de ikke virker gjennomtenkte, sier Onaiyekan.

– Hvor er nord og hvor er sør? Det finnes kristne overalt og muslimer overalt, påpeker han.

– Jeg vil tro at jeg har rett ved å si at Boko Haram ikke representerer den autentiske stemmen til muslimer i Nigeria. Muslimske ledere i Nigeria har klart tatt avstand fra dem. Jeg tror fullt og helt at selv om det finnes et ønske om å skape splid mellom kristne og muslimer, så har angrepene snarere ført oss sammen, da muslimer har gitt oss sine kondolanser og sympatierklæringer og fordømt det som har skjedd, sier erkebiskopen.

Kristendommen har lenge vært på fremmarsj i Nigeria, og kristne teller i dag rundt 50% av landets befolkning. Katolisismen er den største kristne trosretningen med rundt 30 millioner katolikker. I følge beregninger fra FN vil den afrikanske befolkningsveksten gjøre Nigeria til det niende største katolske landet i verden i 2050, med rundt 47 millioner katolikker. Landet huser også det som skal være det største presteseminaret i verden, Bigard Memorial Seminary, med over 1000 prestestudenter.

Nigerias president Goodluck Jonathan har nå erklært unntakstilstand i deler av landet, og lovet å bekjempe Boko Haram med alle midler.