Tusenvis fulgte kardinal Martini til graven

 Ditt ord er en lykt for min fot og et lys for min sti (Sal 119, 105). Salmistens ord kan oppsummere hele eksistensen til denne sjenerøse og trofaste pastor av Kirken, sa pave Benedikt XVI i sin hilsen til kardinal Carlo Maria Martinis begravelse mandag. Martini døde fredag, 85 år gammel, etter lang tids kamp mot Parkinsons sykdom. 

Jesuitten Martini, som var erkebiskop av Milan i perioden 1979 til 2002, var en mann av Gud som "ikke bare studerte bibelen, men elsket den intenst, han gjorde den til sitt livs lys, slik at alt var 'ad maiorem Dei gloriam', alt for Guds større ære".

Det var nettopp dette som gjorde han i stand til å lære både troende og sannhetssøkere "at det eneste ordet som er verdt å lytte til, anerkjenne og leve etter er Guds ord, siden det viser hele sannhetens og kjærlighetens vei", sa paven.

– Han gjorde dette med et stort åpent hjerte, og nektet aldri hverken å møte eller føre dialog med noen, og med det svarte konkret på apostelens oppfordring til alltid å være "klare til forsvar når noen krever dere til regnskap for det håp dere eier (1. Pet. 3:15). Han var, med en dypsindig pastoral barmhjertighets ånd, ifølge sitt biskoppelige motto, Pro veritate adversa diligere, oppmerksom på alle situasjoner, særlig de vanskeligste, og kjærlig nær til de bortkomne, fattige og lidende.

– Måtte Herren, som ledet kardinal Carlo Maria Martini gjennom hele sitt liv, motta denne utrettelige Evangeliets og det himmelske Jerusalems Kirkes tjener.  Måtte min velsignelse trøste alle de tilstedeværende og de som sørger over hans bortgang, avsluttet pave Benedikt XVI.

Det var den nåværende erkebiskopen av Milano, kardinal Angelo Scola, som ledet rekviemmessen. Mer enn 200 000 mennesker skal i helgen ha vært innom byens katedral for å ta et siste farvel.