Kardinal O’Brien: – Jeg beklager

Kardinal Keith O’Brien, erkebiskop av St. Andrews og Edinburgh siden 1985, sa i en uttalelse søndag at "jeg til tider ikke har opprettholdt den seksuelle atferd som ventes av meg som prest, erkebiskop og kardinal".

Innrømmelsen kommer kun en uke etter at pave Benedikt aksepterte hans avskjedsøknad.

– Jeg beklager og ber om tilgivelse fra dem jeg har støtt. Jeg ber også om unnskyldning overfor Den katolske kirke og det skotske folk. Jeg vil nå tilbringe resten av mitt liv som pensjonist. Jeg kommer ikke til å ha noen offentlig rolle i Den katolske kirke i Skottland, heter det i uttalelsen.

Tre prester og en tidligere prest har via nuntiaturet anklaget kardinalen for "upassende oppførsel" som berøring og forsøk på kyssing. Hendelsene skal ha skjedd på 80-tallet.

O’Brien kommer heller ikke til å delta i konklavet som skal velge pave Benedikts etterfølger.