Skandinaviske teologer i samtaler med Utdanningskongregasjonen

Katolske teologer fra Skandinavia var nylig i Roma for møter med blant annet Utdanningskongregasjonen og dets prefekt, kardinal Zenon Grocholewski. Et av temaene som ble diskutert var ønsket om kanonisk godkjennelse av teologiske utdannelser fra skandinaviske universiteter.

Gruppen ønsker også på sikt å danne et eget katolsk nettverk for skandinaviske teologer.

Fra Dansk Radio/P1:

Det kan næsten ligne en katolsk oprustning i Norden, når der, samtidig med hastigt stigende medlemstal, er en række katolske teologer, der nu organiserer sig i et akademisk netværk, der skal sætte katolsk teologi på dagsordenen i Skandinavien. Et arbejde, de for nylig fik pavens godkendelse til. Teologerne er oftest uddannet i protestantisk teologi, men deres uddannelse fik også pavens godkendelse, så de nu kan fungere på lige fod med deres kolleger fra katolske universiteter.

- Vi har jo ikke noget fælles, nordisk katolsk sprog. Det må vi finde og udvikle. De fleste af os kommer i tyske, italienske eller amerikanske sammenhænge. Men vi mangler at udvikle et fælles, nutidigt skandinavisk katolsk sprog og vi har brug for at fortolke den katolske tro og tradition ind i vores nutidige skandinaviske kontekst, siger Jakob Egeris Thorsen, der er underviser på Aarhus Universitet og en af de katolske teologer, der er uddannet i protestantisk teologi, men fordi han er konverteret til katolicismen, er han gået med i det katolske netværk af nordiske teologer.

DR har et lengre intervju med den norske teologen Øystein Lund og danske Jakob Egeris Thorsen.

Hør hele radioinnslaget her.