Den chilenske kardinal Francisco Errázuriz åtti år

nullSantiago de Chile, 5.9.2013 (KI/KAP) – Kardinal Francisco Javier Errázuriz Ossa, erkebiskop emeritus av Santiago de Chile, fylte torsdag den 5. september åtti år. Han mister dermed retten til å delta i et pavevalg. Av de 201 kardinalene i Verdenskirken er det nå 111 stemmeberettigete.

Den innflytelsesrike og erfarne kardinalen regnes som pave Frans’ fortrolige. Den argentinske paven opprettet den 13. april 2013 en kommisjon på åtte kardinaler for å gi ham råd i styringen av den universelle Kirke. Dette ble tolket som det første skritt på veien mot den mye omtalte reformen av kurien. Kommisjonens første møte finner sted om en måned. Kardinal Errázuriz er en av de åtte medlemmene, og blant de andre medlemmene er kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga av Tegucigalpa i Honduras, som skal koordinere prosjektet, kardinal Reinhard Marx av München i Tyskland, kardinal Seán Patrick O’Malley av Boston i USA og kardinal George Pell av Sydney i Australia.

Errázuriz ledet sitt hjembispedømme Santiago de Chile fra 1998 til sin pensjonering i desember 2010, og før det var han fra 1996 til 1998 biskop av Valparaiso. Errázuriz virket fra 1971 til 1990 in ledelsen av den internasjonale Schönstatt-bevegelsen (Institutum Saeculare Patres Schönstatt – ISPSch) i Vallendar ved Koblenz. På 1980-tallet var han også generalsuperior for sekularinstituttet Schönstatt-patrene. Fra 1990 til 1996 var Errázuriz sekretær for Ordenskongregasjonen i Vatikanet, og fra 2003 til 2007 var han president for det latinamerikanske bisperådet CELAM. Den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) kreerte ham i 2001 til kardinal.

Når det gjaldt det tidligere militærdiktaturet i Chiles under general Augusto Pinochet (1973-90), hvor rundt 3 000 mennesker ble drept og titusenvis mishandlet, mante Errázuriz i sin tid som erkebiskop innstendig for forsoning, og han ba med en offentlig Mea culpa i år 2000 også om tilgivelse for Den katolske kirkes forsømmelser. I innenrikspolitikken kjempet han som president for den chilenske bispekonferansen mot en liberal familie- og utdannelsespolitikk samt mot den sosialistiske regjeringens nye skilsmisse- og abortlover.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)