Drapene i Libya: – Deres blod bekjenner Kristus!

Pave Frans fordømmer på det sterkeste drapene på 21 koptiske kristne fra Egypt. En propagandavideo fra terrorgruppen ISIL publisert søndag, viser halshuggingen av flere menn kledd i oransje fangedrakter på en strand et sted i Libya.

– Deres eneste ord var: 'Jesus, hjelp meg!'. De ble simpelthen drept for det enkle faktum at de var kristne. Dette sa pave Frans da han mandag mottok en økumenisk delegasjon fra Church of Scotland, ifølge Vatikanets pressekontor.

– Våre kristne brødre og søstres blod er ett gråtende vitnesbyrd. Det er helt uvesentlig om de er katolikker, ortodokse, koptere eller protestanter. De er kristne! Blodet er det samme. Deres blod bekjente Kristus. Når vi nå minnes våre brødre og søstre som døde kun fordi de bekjente seg til Kristus, ber jeg om at vi støtter hverandre og fremmer denne økumenismen som gir oss styrke, blodets økumenikk. Disse martyrene tilhører alle kristne, sa paven på slutten av audiensen.

Alle de 21 kopterne var gjestearbeidere fra fattige områder i sentral-Egypt, som ble kidnappet i to omganger i slutten av desember og januar. Egyptiske jagerfly bombet mandag ISIL-mål inne i Libya kort tid etter at den egyptiske presidenten lovet å hevne de brutale drapene.

Flere ulike militser som har lovet troskap til ISIL har utnyttet kaoset i kjølvannet av Gaddafis fall i 2011, og terrorgruppen skal nå kontrollere tre libyske byer.

Blir værende. Fransiskaneren Giovanni Martinelli, apostolisk vikar av Tripoli, Libya, sier mandag til Vatikanradioen at han akter å bli værende i byen sammen med de få gjenværende kristne, til tross for at de fleste utlendinger nå forsøker å forlate landet. Islamistene har endog nådd Tripoli, bekrefter italieneren.

— Vi er rede til å bære vitne om hvem vi er, og hva vi gjør, basert på Kristi budskap, sier Martinelli.

Egyptiske myndigheter har erklært syv dagers landesorg etter den brutale massehenrettelsen av de koptiske gjestearbeiderne.