Politiet har IKKE konkludert i saken mot OKB

Avisen Vårt Land har feilaktig sitert politiet på at en tiltale mot Oslo katolske bispedømme (OKB) vil foreligge før jul. Dette er slurv fra journalistens side og har ikke rot i virkeligheten. Politiadvokat Kristine Rusdal understreker overfor OKB at hun aldri har sagt at konklusjonen på etterforskningen vil bli tiltale mot de siktede.

– Slik det ligger an nå håper vi at etterforskningen er ferdig i løpet av høsten, slik at vi kan ta stilling til spørsmålet om tiltale eller henleggelse før jul, sier politiadvokat Kristine Rusdal til OKB.

Vårt Land siterte politiadvokaten tirsdag 18. august med følgende utsagn i papiravisen:

– Slik det ligger an nå, håper vi at en tiltale kan foreligge før jul.

Sitatet ble endret i nettutgaven til følgende:

– Slik det ligger an nå, håper vi at en eventuell tiltale kan foreligge før jul.

OKB synes fremdeles det var oppsiktsvekkende sagt at politiet «håpet» på en eventuell tiltale. Det smaker av konklusjon, og medlemsregistersaken er fremdeles under etterforskning. Vi kontaktet derfor politiadvokaten selv for å sjekke hva hun faktisk hadde sagt til journalisten. Hun understreket at ingen konklusjoner var trukket, og at politiet håpet på at etter­forskningen ville være ferdig før jul. Det er jo et ganske annet budskap enn det Vårt Land skrev i begge sine versjoner. Politi­advokaten var feilsitert i både den opprinnelige og i den korrigerte versjonen. Politi­advokaten ber i en E-post journalist Erlend Friestad korrigere dette.

Dessverre har skaden allerede skjedd og både NTB, NRK og en rekke andre medier har videreformidlet den feilaktige «nyheten». Dette er en påkjenning for alle involverte og spesielt for de siktede. En minimal korreksjon i dagens papirutgave av Vårt Land er til liten hjelp for den skaden som er oppstått.

OKBs administrasjon er, i likhet med mange av våre medlemmer, forundret over Vårt Lands dekning av medlems­register­saken og kommer til å ta det opp med avisens ledelse og eventuelt Pressens Faglige Utvalg.

Vi understreker at bispedømmets ledelse er optimistiske med hensyn til utfallet av siktelsene og mener hverken biskopen, økonomen eller bispedømmet har gjort noe ulovlig.

Lisa Wade, fungerende administrativ leder i OKB

(Artikkelen er endret etter den opprinnelige publiseringen 19. august.)