Syria: Kidnappet katolsk prest er løslatt

Den syriske presten Jacques Mourad har blitt løslatt etter fem måneders fangenskap hos terrorgruppen ISIL.

Fra Vatikanradioen:

Av säkerhetsskäl har inga detaljer om pater Mourads frigivning meddelats, men de goda nyheterna är en överraskning, då IS mycket sällan friger kidnappade präster och biskopar. Pater Mourad befinner sig nu i staden Zaydal, där han igår sa sin första Mässa sedan bortfördes för fem månader sedan.

Pater Mourad var ledare för klostret Mar Elian i den en gång kristna staden al-Qaryatain. Han kidnappades i maj efter att IS hade intagits den närliggande staden Palmyra.
IS intog al-Qaryatain i augusti efter att ha besegrat den syriska armén. Före inbördeskriget levde över 2 000 kristna i staden, men majoriteten av dem har nu tvingats fly. Efter att ha intagit al-Qaryatain så totalförstörde IS klostret Mar Elian, som byggdes på 400-talet, i slutet av augusti i år.