Vatikanet: Mor Teresa helligkåres søndag

(Bilde fra saligkåringen)

Roma, 1.9.2016 (KI/KAP) – Messer, bønnevaker, utstillinger og til og med en musikal er blant de mange arrangementene i Roma i anledning helligkåringen av Mor Teresa søndag den 4. september. Hele uken fra 1. til 8. september står helt i den albanske/makedonske/indiske ordenskvinnens tegn, hun som ble kjent som «slummens engel». Men høydepunktet blir selvsagt messen på Petersplassen, hvor pave Frans personlig vil erklære (på latin) at Mor Teresa fra nå av skal regnes blant Kirkens hellige.

Arrangementene begynte torsdag den 1. september med åpningen av en utstilling om «Mor Teresas liv, ånd og budskap» på det katolske universitetet LUMSA (Libera Università Maria Ss Assunta), som varer til 7. september. Torsdag kveld holder den kongregasjonen som Mor Teresa grunnla, «Nestekjærlighetens misjonærer» (Congregatio Sororum Missionarium Caritatis – MC), en «familiefest» for de fattige under deres omsorg i Santa Cecilia-auditoriet ved Via della Conciliazione. Høydepunktet er uroppføringen av Mor-Teresa-musikalen av den italienske musikeren, forfatteren, sangeren og skuespilleren Michele Paulicelli.

På fredag 2. september er det planlagt tre påfølgende messer til Mor Teresas ære, på tysk, engelsk og spansk. De feires i basilikaen Sant’Anastasia i nærheten av Nestekjærlighetens misjonærers moderhus og Circus Maximus. Etter hver av messene følger en relikvievenerasjon. En bønnevake med høytidelig tilbedelse finner sted fredag kveld i Lateranbasilikaen, ledet av den romerske generalvikaren, kardinal Agostino Vallini. Temaet er «Utstrålingen av Kristi lys – kallet til hellighet». Bønnen skal spesielt gjelde «hellige familier, hellige konsekrerte menn og kvinner og fremfor alt hellige prester, barmhjertighetens tjenere». Mor Teresa sa en gang: «Hellighet er ikke en luksus for de få, det er en enkel plikt for oss alle».

Lørdag den 3. september begynner med en ekstraordinær audiens på Petersplassen, hvor pave Frans vil gi en katekese innenfor det hellige år for «barmhjertighetens frivillige hjelpere». Også hjelpemannskap fra jordskjelvområdet er ventet, blant dem den berømte redningshunden Leo. Om ettermiddagen arrangeres en bønn og meditasjon med musikk i basilikaen Sant’Andrea della Valle i sentrum av Roma, med relikvievenerasjon og messe klokken 19.

Til Helligkåringsmessen søndag 4. september ventes det flere hundre tusen pilegrimer. Flere statsoverhoder har meldt sin ankomst. Mange biskoper fra India, Albania, Kosovo og ikke minst fra Makedonia er ventet. Hun ble jo født som Gonxha Agnes (alb: Anjezë) Bojaxhiu den 26. august 1910 i Skopje (albansk: Shkup) i det nåværende Makedonia, som da fortsatt hadde det tyrkiske navnet Üsküp og tilhørte det osmanske imperiet. Hun sa om seg selv: «Av blod er jeg albansk, av statsborgerskap er jeg indisk, av tro er jeg en katolsk nonne. Når det gjelder mitt kall, tilhører jeg verden. Når det gjelder mitt hjerte, tilhører jeg fullstendig Jesu hellige Hjerte». Messen begynner klokken 10 og etterfølges av Angelusbønnen.

Som vanlig etter en helligkåring blir det feiret en takkemesse på mandag 5. september, som jo også er Mor Teresas minnedag. Dermed feires hun første gang som hellig på sin minnedag. Kardinalstatssekretær Pietro Parolin feirer messen klokken 10 på Petersplassen. Om ettermiddagen blir relikviene stilt ut for venerasjon i Lateranbasilikaen fra 16 til 18.30 og igjen den 6. september frem til 18.30. Relikviene kommer dagen etter til basilikaen San Gregorio Magno i Roma. Ved siden av basilikaen og det tilknyttede klosteret ligger et nonnekloster og et herberge for hjemløse drevet av Mor Teresas orden. Der blir det også anledning til å besøke Mor Teresas rom i klosteret.

Helligkåringsmessen overføres direkte av Vatikanets eget tv-selskap Centro Televisivo Vaticano. Den kan ses direkte på katolsk.no. Gå til forsiden, i høyre spalte under overskriften Snarveier, velg LIVE.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)