Pave på vei mot helgenstatus

Pave johannes paul 1.jpg

PAVE: Johannes Paul døde en drøy måned etter at han ble valgt til pave. Arkivfoto: Arturo Mari / AP / NTB scanpix

 

Pave Johannes Paul I som var Kirkens overhode i bare 33 dager – er et viktig skritt nærmere helgenstatus.

Pave Frans har erklært at Johannes Paul var en ærverdig Guds tjener, det andre av fire trinn på veien som kan føre til kanonisering. Det neste steget er saligkåring, som krever at Vatikanet bekrefter at den tidligere pavens forbønn har ført til et mirakel. Deretter kreves det ytterligere ett mirakel før han eventuelt blir en av den katolske kirkens helgener, i likhet med blant annet hans etterfølger Johannes Paul II.

Den tidligere kardinal Albino Luciani fikk en svært kort pavegjerning. Bare 33 dager etter at han ble valgt i 1978, døde den foreløpig siste italienske paven av hjerteinfarkt. Det har versert mange rykter og konspirasjonsteorier, men disse avvises av en ny bok. Vatikanet ga nylig sin støtte til bokens syn, og nå velger altså dagens pave å løfte fram Johannes Paul.

Høsten 1978 – ett år som ble kjent som «året med tre paver» – ble polske Karol Wojtyla valgt til pave. Som en hyllest til den kortlivede Luciani, tok han navnet Johannes Paul II.

81 av historiens 266 paver er blitt helligkåret, mens 14 andre er på ulike trinn på veien til helgenstatus.

(©NTB)

Les de nye dekreter fra Helligkåringskongregasjonen.