Paven ba rohingya-flyktninger om unnskyldning

 
tc6a50f5.jpg
 
ROHINGYA-MØTE: Pave Frans møtte idag flere rohingya-flyktninger under en kirkekonferanse i St Mary's Cathedral i Dhaka, Bangladesh. Foto: REUTERS / Max Rossi / NTB Scanpix
 
 
Da pave Frans møtte rohingya-flyktninger i Bangladesh fredag, ba han om unnskyldning på vegne av verdenssamfunnet.  

 

Paven møtte en gruppe med 18 muslimske rohingya-flyktninger, som én etter én kom fram til ham og fortalte sin dramatiske historie om flukten fra hjemlandet.

Paven holdt dem alle i hånden mens de fortalte, og han omtalte dem også som rohingyaer, noe han ikke har gjort tidligere.

FN har slått fast at rohingyaene er utsatt for etnisk rensing i delstaten Rakhine i Myanmar, og landets regjeringsstyrker har drevet 620.000 av dem på flukt til nabolandet Bangladesh siden slutten av august.

Rohingya-flyktninger forteller om drap, gjengvoldtekter, tortur og nedbrenning av landsbyer.

Myndighetene i Myanmar ser på rohingyaene som ulovlige innvandrere fra Bangladesh og omtaler dem som oftest som bengalere. FN regner dem som en av verdens mest forfulgte minoriteter.

 

Fakta om rohingyaene

  • Muslimsk folkegruppe i buddhist-dominerte Myanmar. Holder til i de vestlige delene av landet, spesielt i delstaten Rakhine, som grenser til Bangladesh.
  • FN anslo før krisen at det var 800.000 rohingyaer i Myanmar, mens andre opererer med tall på opp mot 1,3 millioner. Totalt omfatter gruppen over 2 millioner.
  • Rohingyaenes opprinnelse er omstridt. De mener selv at de nedstammer fra muslimske handelsfolk som slo seg ned i regionen for 1.000 år siden og innfødte som konverterte til islam.
  • Myndighetene i Myanmar mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.
  • Rohingyaene er ifølge FN en av verdens mest forfulgte minoriteter. De nektes statsborgerskap i Myanmar, utsettes ofte for tvangsarbeid, har ikke rett til å eie land og har begrensede rettigheter også på mange andre områder.
  • Siden august har over 620.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine. Fra før bodde det om lag 400.000 rohingyaer i flyktningleirer i Bangladesh.
  • FN har slått fast at det foregår etnisk rensing i delstaten Rakhine.

 

Les flere saker om pavens besøk

Paven ba rohingya-flyktninger om unnskyldning 

Paven byttet ut popemobilen med rickshaw

Paven krever internasjonale grep i rohingya-krisen

Pavens utendørsmesse i Myanmar

Paven oppfordret til fred og forsoning i Myanmar

Paven møter Aung San Suu Kyi

Diplomatisk balansekunst for paven i Myanmar

Pave Frans oppmuntrer til forsoning og dialog

Pave Frans' videobudskap før avreisen til Myanmar og Bangladesh

Caritas' kampanje for rohingyaene