EK 2018 i Norge: – Gud er ekstrem, fordi han elsker meg betingelsesløst

 

 

Se filmen om EK i Oslo

 

  

Ekstrem Korsvei ble opprettet i Polen for ti år siden. Opphavsmannen var den polske presten Jacek Wiosna Stryczek. Den første Ekstrem Korsvei ble gått i nærheten av Krakow, på det kjente valfartsstedet Kalwaria Zebrzydowska.

 

Tekst: Marta Tomczyk-Maryon

 

I dag finnes 660 ekstreme korsveier i 15 land. Antall deltagere på Ekstrem Korsvei (EK) antas å være rundt 100 000. Ideen ble godt mottatt i Norge. Her er det nå merket opp to veier, én i  Oslo og én i Bergen. Det er ikke bare polakker som deltar i Ekstrem Korsvei, stadig flere nasjonaliteter følger på denne symbolske måten i Jesu fotspor.

 

 Czytaj więcej

 

Hva er Ekstrem Korsvei?

Det er en ny og ekstrem måte å gå korsveien på, ekstrem både i den betydning at den foregår ute og at den er lang, hard og foregår om natten. Ekstrem Korsvei er en nattevanding som inviterer til kollektiv og individuell kontemplasjon, lesning av og refleksjon over utvalgte tekster samt en kamp mot egne svakheter og egen tvil.

Deltagerne går alene uten veiviser.  Løypene er krevende og langa, ca. 40 km. Man går om vinteren og føret er ofte slitsomt med snø og is på veien. Hver person må ta ansvar for seg selv. For mange oppleves EK som en stor utfordring – og slik skal det også være. Mange deltagere forteller at vandringen gjorde sterkt inntrykk og forandret livet deres, fordi den hjalp dem til å  komme nærmere Gud. 2d9ee727-9a7a-48b3-8a62-1879dc32c199.jpg

Sławomir Piotr Walczak (bildet), hva er forskjellen mellom EK og den tradisjonelle pilegrimsferd og Korsvei?

– Pilgrimsferder som jeg deltok på tidligere, var alltid medisinsk og teknisk sikret. Det var hjelp i nærheten, det var komfort. EK har ingen fasiliteter, hver deltager må ta vare på seg selv. Vi følger dessuten noen regler: Vi starter med messe. Etterpå går vi i stillhet gjennom hele natten og grubler over Korsets mysterium. EK skiller seg fra den tradisjonelle Korsvei, fordi vi kjenner på en fysisk nærhet til Jesu opplevelser, sier Sławomir Piotr Walczak, leder for EK i Oslo.

Er deltagelse på Ekstrem Korsveien krevende?

– Ja! Vi går ca. 40 km eller mer. I Oslo går vi 42 km gjennom et vanskelig terreng med utfordrende føre: skog, snø, fjell, stier.  De siste 10 km er en turiststi som fører oss til Tryvann.

Hvorfor akkurat 40 km?

– Som maratonløper kan jeg si at 20 km klarer enhver frik person å gå. Fra 27-28 km gjør trettheten seg virkelig gjeldende. Krisen melder seg og vår viljestyrken testes, beslutningen om å ville fortsette må tas.

På EKs hjemmeside står det at «Det er ikke verdt å leve normalt, du bør leve ekstremt». Er Gud ekstrem?

– Gud er ekstrem, fordi han elsker meg betingelsesløst, selv om syndene mine spikrer ham til korset hver dag. Hva annet kan du kalle det? For meg er dette ekstremt, noe som er vanskelig å forstå. Men jeg vil følge Ham i denne ekstremiteten hver dag, selv om det ofte ikke går.

 

Veien i Oslo, 16. mars

  •  «Modige hjertes vei»: St. Olav domkirke; Frogner; Lysaker; Stabekk; Sandvika; Bekkestua; Ullern; Røa; Fossum; Tryvann.
  • Veien er 42 km lang og går gjennom et vanskelig terreng.
  • Starter fredag 16. mars med messe på polsk i St. Olav kirke kl. 19.15. Kl. 20.15 samles alle som ønsker å gå korsveien til felles bønn, før de går vi til Tryvann. Vi ber på forskjellige språk. Det er norsk prest med på turen.

 

Påmelding

Sławomir Piotr Walczak +47 939 84 948 (polsk)

Adam Laszczynski tel. +4793286079 (norsk, engelsk)

eller på nettsiden www.edk.org.pl (engelsk, spansk, polsk)

Her kan du lese (også på norsk og engelsk) om regler og prinsipper for EK. Du kan laste ned er kart til mobilen eller PC-en din:  https://www.edk.org.pl/trasa-edk/815

Les mer på St. Olavs blogg: Ekstrem Korsvei

 

Veien i Bergen, 23. mars
  • Paul kirke; Sandviken; Stoltzen; Fløyen; Rundemanen; Svartediket; Fløyen; St. Paul kirke.
  • Veien er 34 km lang og går gjennom et vanskelig terreng (snø, skog, fjell).
  • Vi starter fredag 23. mars med messe på norsk i St. Paul kirke kl. 19.00.

 

Påmelding

Grzegorz Liberek tel. +4792874690 (engelsk, polsk)

eller på nettsiden www.edk.org.pl (engelsk, spansk, polsk)

 

Husk, det er også mulig å gå uten registrering.