Norsk abbed: – Brygget har slått godt an

 

edited_MGL0370 2.jpg

LOVELY ENGLISH COUNTRYSIDE: Klosteret Mount Saint Bernard Abbey fra 1835 ligger landlig til i East Midlands, England, ikke langt unna Birmingham. Nå har de kvittet seg med 120 kyr på bås og bygget ølbryggeri isteden. Foto: Mount Saint Bernard Abbey  

 

Lanseringen av det første engelske trappistølet har skapt overskrifter: – Det som har slått meg, er hvor sympatisk og hjertelig all oppmerksomheten har vært, forteller p. Erik Varden, klosterets norske abbed.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
 

Den 25. juni 2018 lanserte trappistene ved Mount Saint Bernard Abbey sitt første øl for verden: Brygget heter Tynt Meadow etter den engen som de første munkene bosatte seg på for nesten 200 år siden. Allerede i 2013 begynte prosessen som ledet frem til beslutningen om å selge samtlige 120 melkekyr og å bygge bryggeri isteden. Det lønnet seg rett og slett ikke lenger for munkene på Englands første kloster siden reformasjonen å være melkebønder.
– Det var en sørgelig dag da kyrne gikk på auksjon, men det var en lettelse også, sier p. Erik Varden.


Positiv mottagelse

Munkene ved cistercienserklosteret var naturligvis spente før lanseringen – mye mer står på spill for dem enn selve mottagelsen av det nye trappistølet: Bryggeri-inntektene skal dekke driftsutgiftene til et stort klosteranlegg med 27 brødre. 

Hvordan har mottagelsen av Tynt Meadow vært?
– Den har vært, i enhver betydning, begeistret. Flere øl-guruer har uttalt seg i meget varme vendinger. Brygget har slått godt an også blant vanlige konsumenter. Fra begynnelsen av prosjektet, ville vi produsere et øl i engelsk tradisjon, som samtidig står i kontinuitet med trappistisk bryggeskikk på kontinentet. Det er gledelig at mange har merket seg nettopp denne syntesen, sier p. Erik til katolsk.no.
John Porter er journalist, anerkjent sommelier og dommer i internasjonale ølkonkurranser. Han sier trappistølet vil passe for britiske ganer:
– Jeg er veldig imponert over Tynt Meadow, spesielt med tanke på at det er munkenes første brygg, sier han til inews.co.uk etter å ha prøvesmakt det nye trappistølet.
– Ølet brødrene ved Mount Saint Bernard har brygget, er en svært balansert og britisk ale. Den har en herlig lakrisaktig malt-smak som balanseres av et preg av rosin og mørke bær, mener Porter.
Ale er en samlebetegnelse på øl laget av maltet bygg som går gjennom en gjæringsprosess der det er spesielle gjærsorter som blir brukt. Disse gjærsortene legger seg i ølets øverste lag, og ale kalles derfor også for «overgjæret øl».

 

Tynt-Meadow-with-logo-1 2.jpg

NATURLIG NAVNEVALG: Det var på denne beitemarken, Tynt Meadow, at de første trappistmunkene slo seg ned for omlag 200 år siden. De etablerte det som skulle bli det første katolske kloster på engelsk jord siden reformasjonen. Det nylanserte ølet har fått navn etter engen som nå er befolket av britiske får. Foto: Mount Saint Bernard Abbey 

 

Godt salg

Ølet blir distribuert over hele Storbritannia av selskapet James Clay. Det kan også kjøpes i klosterets egen butikk, som du finner her. På flaskeetiketten kan man lese at alkoholprosenten er 7,4, og at den ideelle serveringstemperaturen for Tynt Meadow er 9 grader.
Og salget? Går det strykende i sommervarmen?
– Salget går så langt utmerket. At folk vil prøve noe nytt, er helt naturlig, derfor legger vi ikke så stor vekt på at de første dagene var travle. Vi ser imidlertid allerede at de samme kundene kommer tilbake for å få mer, og dét er et godt tegn! Vår distributør leverer Tynt Meadow til privilegerte utsalg over hele landet, men det gleder oss særlig at produktet blir satt pris på her i vårt eget nabolag, at folk kommer og handler i vår klosterbutikk. Derved oppstår – eller bekreftes – gode personlige relasjoner, forteller p. Erik Varden.
P. Michael er klosterets bryggerimester. Han har brukt timer, dager og år på å eksperimentere seg frem til det perfekte trappistølet.
– Dette er en spennende tid for oss. Vi er veldig stolt av ølet som vi har skapt, og vi fryder oss over å kunne gi liv til gamle tradisjoner. Siden vi er det eneste trappistbryggeriet i Storbritannia, håper vi å kunne tilby noe som virkelig er spesielt, sier han.

 

IMG_6432 2.jpg

ÅPENT HUS: Brødrene driver egen klosterbutikk, der de selger bøker, egen honning, keramikk og trosgjenstander. Nå kan du også kjøpe ølet Tynt Meadow der. De har itillegg eget gjestehus og gudstjenester som er åpne for almenheten. Les mer på klosterets nettside. Foto: Mount Saint Bernard Abbey 

 
Abbed og øl-kjendis

Mount Saint Bernard Abbey er det tolvte godkjente trappistbryggeriet i verden – og det første i Storbritannia. Dette, sammen med trappistølets gode rykte, har bidratt til stor mediedekning av lanseringen, som skjedde nettopp på Tynt Meadow, engen som ølet er oppkalt etter.
Du har figurert masse i pressen etter øl-lanseringen, p. Erik. Selveste The Guardian har en stor artikkel, The Telegraph dekket lanseringen – og BBC. Hvordan er det å bli øl-kjendis, det hadde du kanskje ikke trodd?
– Nå, som man reder, så ligger man. Vi var forberedt på en viss eksponering både nasjonalt og internasjonalt. Det er mange som ivrer for trappistølets sak! Det som har slått meg, er hvor sympatisk og hjertelig all oppmerksomheten har vært. Det sytes ofte over at kristendommen, at Kirken, alltid fremstilles i dårlig lys, at samfunnets holdninger er negative og bentfrem fiendtlige. Vi erfarer noe annet. Vi opplever at mennesker som forsåvidt står vår livsform og vårt virkelighetssyn fjernt, allikevel betrakter klosterliv og tro med velvilje og oppriktig interesse. Hvis ølet kan bli en slags brobygger – ja, hvorfor ikke? spør p. Erik.

 

DSC00863-768x576 2.jpg

BRYGGERIMESTER: P. Michael er klosterets bryggerimester. Han har hatt ansvar for å eksperimentere seg frem til Tynt Meadows unike kombinasjon av britisk ølbryggertradisjon, lokale smaker og trappistisk integritet. Her står han i det nybyggede bryggeriet. Foto: Mount Saint Bernard Abbey

 

Les mer om ølet og klosteret i britiske medier

 

Les mer på katolsk.no

 

Besøk klosterets egen nettside