Drap på ordfører skaper debatt

 

td810537.jpg

DREPT ORDFØRER: Ordføreren i den polske byen Gdansk Pawel Adamowicz ble angrepet med kniv like etter at han holdt tale under veldedighetsarrangementet Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Han døde dagen etter, 14. januar. Foto: Agencja Gazeta/Bartosz Banka/File Photo via REUTERS

 

Den 14. januar 2019 døde ordfører Pawel Adamowicz (1965 – 2019) i Gdansk av skadene han ble påført i et knivangrep. Den tragiske hendelsen skjedde under det største veldedighetsarrangementet i Polen, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (The Great Orchestra of Christmas Charity), på scenen og foran tusenvis av publikummere.

 

Gdansks ordfører ble knivstukket i hjertet og magen. Etterpå ble han operert i fem timer, men på grunn av store indre skader og massivt blodtap, stod livet ikke til å redde.

Mannen som angrep Adamowicz hadde sonet en fengselsdom for et bankran han hevder ikke å ha ikke begått. Han gir det tidligere regjeringspartiet Borgerplattformen (PO) skylden for dommen. Adamowicz tilhørte tidligere dette partiet.

Årsakene var imidlertid ikke politiske, politiets etterforskning har vist at mannen som knivstakk Adamowicz, lider av store psykiske problemer (schizofreni).

 

Ordfører i 20 år

Pawel Adamowicz (f. 1965) har vært ordfører i Gdansk i 20 år. Han var kjent og respektert i Polen. Han blir omtalt som et varmt menneske som nøt stor respekt. Det som skjedde i Gdansk, kom som et sjokk og har skapt debatt i Polen.

Hundre tusener av polakker ber for Adamowicz og familen hans. Han etterlot seg kone og to døtre. I hjembyens hans laget folk et hjerte av 27 000 gravlykter på Solidaritetsplassen.

Pawel Adamowicz blir begravet lørdag 19 januar i St. Mary Church, Gdansk. 18. og 19. januar er erklært nasjonale sørgedager i Polen.

Etter det tragiske drapet på ordføreren har det brutt ut debatt i Polen om hat i det offentlige rom. Debatten er intens og vekker sterke følelser.

Den polske katolske kirke oppfordrer troende til å be for avdøde Pawel Adamowicz og familien hans og stoppe «hat-prat».

 

td83fc01.jpg

ÆRES AV NASJONEN: Pawel Adamowicz ligger på lit de parade i European Solidarity Centre i Gdansk, byen han var ordfører for i over 20 år. Foto: Bartosz Banka/Agencja Gazeta/via REUTERS

 

– Vi trenger bønn

Formannen i Den polske bispekonferansen, erkebiskop Stanisław Gądecki, har kondolert Pawel Adamowicz’ familie. I brevet skriver han blant annet: «Angrepet på Gdansks ordfører og hans død sjokkerte hele samfunnet, troende og ikke-troende, mennesker med ulik sosial bakgrunn og ulikt politisk syn. I disse vanskelige øyeblikkene trenger vi enhet og samhold. Vi trenger felles bønn og refleksjon, slik at lignende hendelser aldri skjer igjen».

Gdansks erkebiskop Sławoj Leszek Głodź, som velsignet Adamowicz på sykehuset før hans død, gav et intervjue der sa han at: «Hat-prat er en synd, fordi det viser forakt for andre mennesker. Vi kaller til refleksjon, men Kirkens røst er ikke alltid hørbar. Vi er en kristen nasjon, og slikt språk fornærmer vår verdighet.»

Han sa også at avdøde Pawel Adamowicz fortjener et spesielt minne av mange grunner.

Erkebiskopen Sławoj Leszek Głodź skal lede begravelsesseremonien lørdag den 19 januar.