Abu Dhabi: Pave Frans holdt historisk messe

 td928117.jpg

SMEKKFULLT: Pave Frans feirer messe på Zayed Sports City Stadium i Abu Dhabi. Foto: REUTERS/Tony Gentile

 

170 000 mennesker skal ha vært til stede da pave Frans holdt den første messen noen pave noen gang har holdt på Den arabiske halvøy.

 

– Jesus ba oss ikke om å lage store byggverk eller rette oppmerksomhet mot oss selv med ekstraordinære handlinger, sa paven i sin preken på et stadion i Abu Dhabi tirsdag.

 

Fremmedarbeidere

Anslagene over de frammøtte hovedstaden i De forente arabiske emirater varierer. Ifølge nyhetsbyrået AFP var det 50 000 inne på selve stadionet, mens 120 000 fulgte messen på storskjermer utenfor.

En stor del av befolkningen i Emiratene er asiatiske fremmedarbeidere, og mange av dem kommer fra katolske Filippinene.

Den romersk-katolske kirkes overhode ankom arenaen i åpen pavebil. Emiratenes minister for toleranse, sjeik Nahyan bin Mubarak, ønsket velkommen før messen begynte.

 td927ff8.jpg

PALESTINSK FLAGG: Folk vifter med et flagg på Zayed Sports City Stadium i Abu Dhabi , der pave Frans holdt  messe. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah 

 

St. Josephs katedral

Tidligere på morgenen besøkte Frans kristne i St. Josephs-katedralen i Abu Dhabi.

Ingen pave har tidligere besøkt Den arabiske halvøy. Både samfunn, politikk og lovverk i landene er sterkt preget av islam.

Selv om kristne i Emiratene får lov til å dyrke sin religion, er misjon strengt forbudt. Muslimer som forsøker å bytte religion, kan i ytterste konsekvens straffes med døden, skriver NTB.

 

Interreligiøs

På mandag deltok pave Frans i det interreligiøse møtet som var den viktigste foranledningen til hans reise til Abu Dhabi. Global Conference on Human Fraternity hadde samlet 700 deltagere fra hele verden. Etter at Al-Azhars storimam, Al-Tayyib, talte, var det pavens tur, melder Vatican News.

Møtet fant sted i Founder’s Memorial, et nasjonalmonument i Abu Dhabi, bygget til minne om sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, som grunnla De forente arabiske emirater, og var landets første president, frem til sin død i 2004. Han førte på 1960-tallet en relativt liberal politikk, som gir de religiøse minoritetene et visst handlingsrom.

Pave Frans holdt en ti sider lang tale om menneskelig brorskap, og kom flere ganger tilbake til det han sa under sitt besøk på Al-Azhar i Kairo 2017, da han også der deltok i en fredskonferanse. Han talte om hvorledes brorskap springer ut av et behov for identitet, og samtidig er en anerkjennelse og aksept av den andre og dennes frihet. Paven sa at brorskapets fiende er individualismen og at utviklingens fiende er likegyldigheten.

 

Brorskapets ark

Paven begynte sin tale med å uttrykke takknemlighet over å få delta i møtet, ved 800 års jubileet for møtet mellom den hellige Frans av Assisi og Sultanen Al-Kamil, og at han tørster etter fred og er kommet som en bror som søker fred med sine brødre.

Han viste til reisens logo, duen med olivenkvisten, som påminner om hvordan Gud ber Noa gå inn i arken for å beskytte sin familie - en fortelling som mange religiøse tradisjoner deler:

«Som en familie behøver vi i dag å gå inn i arken, i Guds navn, for å verne om freden ved å komme sammen som en familie i en ark som kan seile på verdens stormfulle hav: broderskapets ark.»

 

  

Lukket samtale

På mandag ettermiddag møtte pave Frans «Muslim Council of Elders», (Eldrerådet) i Sjeik Zayed-moskeen. Den private samtalen i indre gård til moskeen i Abu Dhabi ble ført bak lukkede dører. Ingen detaljer er blitt kjent.  Kommentatorer regner med at krisen i Jemen var et av de temaene som ble behandlet under samtalene, melder Kathpress.

Foran sin avreise lørdag, ba paven om humanitær hjelp til Jemen. Også De forente arabiske emirater er engasjert i krigen i landet. Pave Frans er den første paven noensinne som besøker Den arabiske halvøy. Reisen er viet interreligiøs dialog.

 

td921f4c.jpg

MOT EKSTREMISME: Pave Frans håndhilser på storimam Ahmed Mohammad el-Tayeb etter at de  har signert  et dokument  om kamp mot ekstremisme under det interreligiøse møtet i Abu Dhabi. Foto: REUTERS / Tony Gentile

 

Budskap om toleranse

Lederen for Det islamske rådet av eldste og lærde, storimam Ahmed Mohammad el-Tayeb, tok imot pave Frans utenfor moskeen, som er den største i verden. Under byggingen av den enorme snøhvite moskeen ble det benyttet bygningsarbeidere fra såvel Europa som Asia og Afrika.

Abu Dhabi er skueplassen for det femte møtet mellom el-Tayeb, rektor for Al-Ahzar-universitetet i Kairo, og pave Frans. Eldrerådet, med sete i Abu Dhabi, ble grunnlagt i år 2014. Rådet skal, ifølge egne opplysninger, virke for å overvinne splittelser og feider innen islam, samt forsvare et religiøst budskap om humanistiske verdier og toleranse, og gå imot muslimske ekstremister. (©NTB, Vatican News og kathpress).