Vatikanet: Ny hellig, klart for saligkåring av Fulton Sheen

Vatikanet, 6.7.2019 (KI/Sala Stampa) – Fredag den 5. juli 2019 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Giovanni Angelo Becciu, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt åtte nye dekreter:

Under audiensen godkjente paven de samtykkene stemmene fra eminenser og eksellenser medlemmer av kongregasjonen og har utvidet til Universalkirken den liturgiske kulten til ære for den salige Bartolomeus dos Mártires Fernandes av Braga OP (1514-90) (bilde 1), dominikaner og erkebiskop av Braga, født den 3. mai 1514 i Lisboa i Portugal, død den 16. juli 1590 i Viana do Castelo i Portugal, og skrevet ham inn i fortegnelsen over hellige (ekvipollent kanonisering).

Ett dekret godkjenner et mirakel på forbønn av en ærverdig, noe som åpner veien for en snarlig saligkåring. Det gjelder:

  • Den ærverdige Fulton Sheen (bilde 2), amerikansk titularerkebiskop av Newport, tidligere biskop av Rochester, født den 8. mai 1895 i El Paso i staten Illinois i USA og død den 9. desember 1979 i New York i USA.

I tillegg har syv personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Elia Hoyek, libanesisk maronittisk patriark av Antiokia, grunnlegger av kongregasjonen «Maronittiske søstre av Den hellige familie», født den 4. desember 1843 i Helta i Libanon og død den 24. desember 1931 i Bkerké i Libanon.
  • Guds tjener Johannes Victor Ferro (it: Giovanni Vittorio) fra ordenen somaskere (Ordo Clericorum Regularium a Somascha – CRS), italiensk erkebiskop av Reggio Calabria-Bova, født den 13. november 1901 i Costigliole d’Asti i Italia og død den 18. april 1992 i Reggio Calabria i Italia.
  • Guds tjener Angelus Riesco Carbajo (sp: Ángel), spansk titularbiskop av Limisa, hjelpebiskop i det apostoliske administraturet Tudela, grunnlegger av Instituttet «Misjonærer av Nestekjærligheten», født den 9. juli 1902 i Bercianos de Vidriales i Spania og død den 2. juli 1972 i La Bañeza i Spania.
  • Guds tjener Ladislas Korniłowicz (pl: Władysław), polsk sekularprest, født den 5. august 1884 i Warszawa i Polen og død den 26. september 1946 i Laski i Polen.
  • Guds tjener Vincent Lipani (it: Vincenzo), ordensnavn Angelico, italiensk kapusinerpater OFMCap, grunnlegger av kongregasjonen «Suore Francescane del Signore», født den 28. desember 1842 i Caltanissetta i Italia og død den 9. juli 1920 samme sted.
  • Guds tjenerinne Fransiska de Fuentes (ordensnavn: Fransiska av Den Hellige Ånd), filippinsk grunnlegger av kongregasjonen «Dominikanersøstre av Santa Katarina av Siena», født i 1647 i Intramuros på Filippinene og død den 24. august 1711 i Manila på Filippinene.
  • Guds tjener Stefan Peter Morlanne (fr: Étienne Pierre), fransk legmann, grunnlegger av kongregasjonen «Søstre av den moderlige nestekjærligheten» (Sœurs de la Charité Maternelle), født den 22. mai 1772 i Metz i Frankrike og død den 7. januar 1862 samme sted.

Sala Stampa / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)