Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 26. august 2020 | Oppdatert 28. august 2020

 
Bilde

SJELESORG: 32 av de smittede besetningsmedlemmene på MS Roald Amundsen var fra Filippinene. De Filippinske prestene i Norge med p. Claes Tande i spissen har arbeidet for å tilby besetningen sjelesorg. Foto: Atle Slettingdalen. 

 

Da p. Claes Tande fikk høre at store deler av mannskapet som hadde testet positivt på korona ved ekspedisjonsskipet MS "Roald Amundsen", var filippinere, gikk han raskt til verks for å kunne tilby dem pastoral omsorg.

 

Tekst: Kathrine Låver

 

Troms og Finnmark fylke har siden mai hatt få tilfeller av koronasmittede. Da det ble kjent at 33 av av de ansatte ved Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS "Roald Amundsen", som lå for kai i Tromsø, testet positivt på korona, satte kommunen i samarbeid med helsemyndighetene i verk strakstiltak for å forhindre videre smittespredning. 

Hele besetningen ble nektet adgang til land og satt i karantene. Hurtigruten avlyste alle fremtidige seilaser. Da det ble kjent i media at en større del av de smittede på skipet var fra Filippinene, tok p. Claes Tande rask affære.

– Jeg ringte opp til biskop Berislav Grgić, biskop i Tromsø stift, for å snakke om hva vi kunne gjøre for å tilby dem pastoral omsorg. På grunn av smittevernstiltakene var muligheten for å dra til skipet utelukket, så da kom vi på ideen om å gjøre den digital, sier p. Claes Tande, sogneprest i St. Johannes døperen menighet i Sandefjord og tidligere tilknyttet filippinsk sjelesorg.

 

Digital sjelesorg 

Et av tiltakene var å få organisert en direktesendt messe over nett, noe som flere prester, menigheter og klostre har fått testet i løpet av pandemien. 

– Det var jo endel koordineringsarbeid som måtte til for å få organisert noe slikt. Så spørsmålet var jo om det i hele tatt var et ønske fra besetningen å følge messen på nett, sier p. Claes.

Han tok direkte kontakt med Hurtigruten og den filippinske delen av mannskapet uttrykte stor interesse for både messefeiring, og muligheten til å snakke med en prest. Hurtigruten var også positiv til å få dette til. 

– Neste steg var å få dannet et sjelesorgteam. Jeg tok kontakt med de filippinske prestene i Norge, og Hurtigruten samlet inn en liste over dem som ønsker å bli kontaktet av en prest.

 

Bilde

MESSE: Lørdag 22, august feiret p. Johan Dumandan messe på tagalog for besetningen på Hurtigruten.

 

Stor interesse

Sjelesorgteamet, foruten p. Claes Tande, består av p. Johan Dumandan i Oslo, p. Amando B. Alfaro i Stavanger, p. Cruf Climaco i Bergen og p. Marcos B. Delos Trinos i Trondheim.

– St. Olav domkirkemenighet i Oslo direktesender messe hver søndag, så p. Johan Dumandan fikk organisert det slik at han sist lørdag kunne benytte utstyret og direktesende messe på tagalog for filippinerne på Hurtigruten. 

Det viste seg at det ikke kun var på skipet MS "Roald Amundsen" at det var interesse for digital messe og samtale med en prest. 

– Messen ble også sendt på ekspedisjonsskipene "Fridtjof Nansen" og "Spitsbergen", der deler av besetningen er fra Filippinene. Etter det jeg har hørt har filippinere over hele Norge fulgt messen i solidaritet med mannskapet. 

Ifølge p. Claes Tande ble messen overført på storskjerm og via TV-systemet til den enkeltes lugar. 

– På lengre sikt er det er positivt at Hurtigruten har vist interesse og vært så behjelpelige med å tilrettelegge for at vi kan tilby messer og sjelesorg, sier p. Tande.

 

Takknemlig

– P. Johan Dumandan, hvilke tilbakemeldinger har du fått fra dem som har fulgt messen?

– De er svært takknemlige, og de vil gjerne at vi fortsetter å direktesende messen.

Mandag meldte Hurtigruten at de siste besetningsmedlemmene på MS "Roald Amundsen" slapp søndag ut av isolasjon. Dermed er hele mannskapet nå friskmeldt etter korona-utbruddet.

– Kommer du til å fortsette nå som mannskapet er friskmeldt?

– Jeg vil fortsette så lenge det er mulig og et ønske om det fra mannskapet. Neste messe planlegger vi å feire førstkommende lørdag kl. 20.30.

– Hva sier du til dem? 

– Jeg forsikre dem om at vi er sammen med dem i bønn og i ånd.

 

 

 

Les mer: